Krepšinio lyga Vilniuje - krepsinistau.lt
Bendraukime skype    facebook zaideju_birza
Prisijungti

 

KK RIEŠĖ:Ervinas Stankevič ir jo kariai per 271 dieną du kartus turėjo nulenkti galvą prieš „Reaktoriaus smogikus“. VASAROS TAURĖS 2015 finale varžovų pranašumą teko pripažinti rezultatu 55:60, SEKMADIENIO KREPŠINIO LYGOS finalinėse rungtynėse 44:53. Įdėjinis „KK Riešės“ komandos vadas ir jo vyrai svajoja apie čempionų titulą, o pažvelgus į komandų sudėtis galima būtų juokauti, kad norėdami būti geriausiais „KK Riešės“ žaidėjai turės perlipti per „Reaktoriaus smogikų“ krepšininkų kūnus, lengva nebus, tačiau revanšo valandai ši komanda ruošis nuo pat pirmųjų rungtynių. Šių komandų akistatą kuri lems galutinę komandų poziciją galima būtų prognozuoti pusfinalių arba finalų dieną.

Praėjusią vasarą „KK Riešė“ rinko po 88,20 taško (geriausias rezultatas turnyre), tačiau ketvirtfinalyje, pusfinalyje ir finale komandos rezultatyvumo rodiklis krito iki 63,33 taško, šį kartą grupės varžybose 2016 metų vasaros vicečempionai vėl turėtų demonstruoti rezultatyvų krepšinį, tačiau vėliau Ervinui Stankevič teks gerokai pasukti galvą kaip įveikti netik „Reaktoriaus smogikų“ bet ir kitų į čempionų karūną nusitaikiusių komandų gynybą.

„KK Riešę“ praėjusią vasarą iki finalo vedė gausus būrys „Nacionalinės krepšinio lygos“ (NKL) žaidėjų, antrojoje pagal pajėgumą Lietuvos krepšinio lygoje 2014/2015 metų sezoną buvo praleidę Augustas Šuliauskas, Edvinas Jezukevičius, Alvydas Žarskus, Vitalijus Lukša, Tautvydas Paliukėnas ir Tautvydas Pipiras. Martynas Paliukėnas 2014/2015 metų sezone buvo pastebima figūra Alytaus „Dzūkijos“ komandoje (LKL). Vos keturis mėgėjus savo gretose turėjusi komanda per visą turnyro laiką suklupo du kartus, pirmą kartą ją grupėje įveikė 89:97 „Fabiniai“, antrą „Reaktoriaus smogikai“ finale. Pagal turnyro reglamentą (nuostatus) finaliniuose etapuose komandai padėti galėjo visi komandos žaidėjai, tačiau Martynas Paliukėnas (18,33 taško, 22,83 naudingumo balai) išvyko į Alytų sezonui ruoštis su „Dzūkijos“ klubu, sveikatos problemų turėjo Tomas Zdanavičius, traumą patyrė Alvydas Žarskus, o įžaidės Andrius Gaidys su „LSU-Atleto“ klubu turėjo kontrolinių rungtynių marotoną užsienyje. Nukraujavęs „KK Riešės“ kolektyvas finalinėse rungtynėse čempionų titulą gynusiems „smogikams“ davė gerą kovą, po trijų kėlinių pirmavo 45:41, o reginys kurį kurė ant parketo žengę oranžinio kamuolio meistrai turėjo patikti gausiam būriui krepšinio mėgėjų stebėjusių finalo rungtynes.

Pranas Skurdauskas su „Venipak“ komanda laimėjo 2012 metų turnyrą (nuotrauka viršuje)

Pažvelgus į pradinę komandos sudėtį (pagal nuostatus korekcijos galimos ir prasidėjus turnyrui) joje nematyti kukliausiai 2015 metais pasirodžiusių Vytauto Cicėno ir Martyno Rakausko, taip pat į komandos sudėtį neįtraukti Edvinas Jezukevičius, Alvydas Žarskus, Tomas Zdanavičius, Andrius Gaidys, Tautvydas Pipiras ir Tautvydo Paliukėno. Visi šie žaidėjai praėjusią vasarą žaidė po 4-8 rungtynes, o jų naudingumo balo grafoje buvo įrašyti dviženkliai skaičiai.

Ką šį sezoną veikė „KK Riešės“ komandos garbę pernai gynę kariai? Augustas Šuliauskas debiutavo aukščiausioje Latvijos krepšinio lygoje žaidžiančios „Jelgava“ komandos sudėtyje ir ne vieną kartą šiame sezone džiugino sėkmingu žaidimu, tvirtą kūną turintis, sumanus gynėjas turėtų šią vasarą būti pirmasis „KK Riešės“ ekipos įžaidėjas. Pusfinalį ir finalą pernai praleidęs naudingiausias praėjusios vasaros Riešės žaidėjas Martynas Paliukėnas šį sezoną pradėjo Alytaus „Dzūkijos“ klube ir „Lietuvos krepšinio lygos“ (LKL) rungtynėse rinko po 8,6 taškus, vėliau gera gynyba bei puikiais fiziniais duomenimis išsiskiriantis žaidėjas išvyko į Starogrado „Polpharma“ ekipą Lenkijoje. Daug naudos praėjusią vasarą komandai davęs puolėjas Vitalijus Lukša 2015/2016 metų sezoną tenkinosi ramesniu gyvenimu, jo karjera pakrypo į „Regionų krepšinio lygoje“ (RKL) žaidusią Kauno rajono „Omega – United“. Bronzdos medaliais paženklintas sezonas buvo sėkmingas netik komandai bet ir puikius statistikos rodiklius demonstravusiam Vitalijui Lukšai. Ketvirtasis tankistas vairavęs į finalą nuvažiavusį tanką praėjusią vasarą buvo Lukas Motiejūnas, kuris praėjusį sezoną su įvairiomis mėgėjų komandomis laimėjo ne vieną trofėjų ir savo jėgas išbandė „Regionų krepšinio lygoje“ (RKL).

Ne kartą VASAROS TAURĖS prizininkais tapę Gediminas Povilauskas ir Deimantas Pavlovskis šią vasarą tepė slides ir iš „Brolių Šaunuolių“ stovyklos pabėgo į „KK Riešę“. Jeigu Gediminą Povilauską ne vienus metus Vilniaus krepšinio visuomenė vadina fenomenu, monstru, atkovotų kamuolių genijumi, tai po 2015/2016 metų sezono Deimantą Pavlovskį galima vadinti trofėjų medžiotoju kuris tik labai išimtinais atvejais negarantuoja komandai patekimo į finalą. Deimantą taip pat galima pakrikštyti ir neoficialiu Gedimino Povilausko agentu, kur keliauja jis ten ten dažniausiai atseka ir jį be žodžių aikštelėje suprantantis draugas. Ryškų pėdsaką 2015-2016 metų sezone ne vienoje Vilniaus miesto lygoje palikę žaidėjai atėję žaisti už „KK Riešę“ neturėtų pasiklysti tarp profesionalų, o žinant, kad pastarieji vasaros gale bet kada gali išvykti į klubus kurie jiems moka pinigus tokių žaidėjų kaip Povilauskas ar Pavlovskis vertė turnyrui einant į pabaigą išaugs dar labiau. Be šių žaidėjų 2016-2017 metų sezoną už eurus, dolerius ar rublius tikriausiai nežais ir komandai VASAROS TAURĖS 2016 padėsiantis Rokas Balbierius. Šio žaidėjo laukia labai rimti darbai, jam teks dėl minučių konkuruoti su labai aukšto lygio gynėjais.

Iš „Nacionalinės krepšinio lygos“ (NKL) komandose 2015-2016 metų sezoną žaidusių „KK Riešės“ naujokų VASAROS TAURĖS turnyrą stebintiems geriausiai pažystamas turėtų būti 208 cm ūgio milžinas Pranas Skurdauskas. „Centras“ 2011 metais turnyre su „Venipak“ komanda liko trečias, o 2012 metais su ta pačia komanda užlipo ant aukščiausio pakylos laiptelio, 2013 metais Skurdauskas rungtyniavo drauge su savo vaikystės komandos draugais „VKM88” komandoje (liko 4 vietoje). Per tris vasaras aukštaūgis sužaidė 16 rungtynių, demonstravo aukštus statistinius rodiklius. Paskutiniu metu aukštesniame lygyje savo laiku Lietuvos U18 ir U20 rinktinėms atstovavęs vidurio puolėjas nežibėjo, tačiau „KK Riešės“ varžovai neturėtų pamiršti, kad su tokiu dideliu žmogumi baudos aikštelėje susitvarkyti yra labai sunku, net tada kai šis meškiukas miega. Praėjusią vasarą Pranas Skurdauskas turėjo žaisti „Sietuva 23” komandos sudėtyje, tačiau aikštelėje taip ir nepasirodė, todėl šiokia tokia tikimybė yra, kad ir ši vasara bus skirta poilsiui be krepšinio.

Lietuvos krepšiniu daugiau nei rinktinės reikalai besidomintys puikiai pažysta ir kitus du 2015 metų vsaros vicečempionų naujokus, kuriems šiais metais turnyras bus debiutinis. Ervinas Stankevič didelės paramos, gal net didžiausios iniciatyvos gali laukti iš puolėjo Arvydo Gydros bei gynėjo Manto Kadzevičiaus. Pirmasis žaidėjas NKL arba LKL rungtyniauja nuo 2006 metų, o šį sezoną Mažeikių „Mažekiai“ klube rinko per rungtynes po 9,4 taško ir sugriebdavo po 4,5 atšokusius kamuolius. Gynyba prieš 207 cm ūgio žaidėją problemų kels daugeliui komandų kurios norės norės įveikti šią vasarą „KK Riešės“ klubą, Arvydas Gydra netik gali puikiai grumtis po krepšiu, tačiau ir pasižymi labai stabiliu tolimų metimų pataikymu. Įvertinus visų komandos preikinės linijos žaidėjų įgūdžius ir stipriausias puses didelės nuostabos nesukeltų komandos bandymas vieną iš „Mažeikių“ klubo lyderių statyti kaip lengvąjį kraštą, kuriam sudaromos galimybės atakuoti ir toli.

Nuo 2007 metų po LKL ir NKL lygų klubus migruojantis Europos jaunių U18 vicečempionas Mantas Kadzevičius yra paskutinis „KK Riešės“ ekipos naujokas įtrauktas į pirminę sudėtį. Patyręs gynėjas pastaruosius sezonus savo vietą rado Joniškio „Delikatesas“ (NKL) komandoje, o 2015/2016 metų sezone rinko po 9,6 taško ir 12,8 efektyvumo balus, naudingiau už jį Joniškio klube rungtyniavo tik Darius Griškėnas, Šarūnas Kulevičius ir Rokas Čepanonis. Įdomu tai, kad „Delikateso“ komandoje šį sezoną pradėjo ir Pranas Skurdauskas, taip pat rungtyniavo pernai „KK Riešę“ į finalą vedęs Tautvydas Paliukėnas. Gal Ervinas Stankevič su joniškiečiais sukirto rankomis dėl barterinių mainų, pergales lemti galintys žaidėjai (nuoma vasarai) į Riešės apylinkėse užaugintus gyvulius, iš kurių pagaminti gaminiai vėliau atsiduria parduotuvių lentynose su „Delikateso“ logotipais.

Prognozė: Pažiūrėjus į pavardes ir ką jos gali, galima sakyti, kad ši komanda surinta vienam tikslui iš čempionų sosto pagaliau išverti „Reaktoriaus smogikus“, tačiau vasaros metu nuspėti koks bus komandos žaidėjų apsilankymo rungtynėse intensyvumas kaip ir nusiteikimas labai sunku, todėl kaip ir kiekvienais metais čia nutikti gali visko. Vertinant komandos galimybes laimėti VASAROS TAURĖS 2016 turnyrą akcijas apkarpo ir tai, kad formuojant komandą kurios branduolį sudaro didelis būrys iš krepšinio pinigus dar vis uždirbančių žaidėjų visada yra rizika nusvilti atkrintamųjų varžybų metu kai jie išvyksta į savo klubus. Komandai reikėtų prognozuoti 1-3 vietą grupės varžybose, „KK Riešė“ turėtų patekti į pusfinalį, o ten jau viskas priklausys nuo to kokius žaidėjus savo rotacijoje turės Ervinas Stankevič, jeigu pirminėje sudėtyje esantys žaidėjai žais iki turnyro galo komanda vėl turėtų jėgas išbandyti finale.

94: Debiutavę VASAROS TAURĖS 2014 turnyre „94“ komandos žaidėjai laimėjo visas 6 grupės rungtynes, tačiau automatiškai patekę į ketvirtfinalį ir išvengę aštutfinalio turėjo pripažinti 68:74 grupėje 61:54 jau įveiktų „Brolių Šaunuolių“ pranašumą. Po metų grįžusi į VASAROS TAURĖS 2015 turnyrą 1994 metais gimusių ŠMKA auklėtiniu pagrindu sudaryta komanda grupėje laimėjo 4 kartus iš 6. Jaunas ir ambicingas kolektyvas nusileido tik čempionais vėliau tapusiems „Reaktoriaus smogikams“ 70:89 bei 72:84 bronzos medalius laimėjusiai „Payserai“.

Paskutinėse grupės rungtynėse pasismaginę 130:78 su „Rezultato“ komanda „94“ vėl suklupo ketvirtfinalyje, šį kartą komandą 60:88 įveikė „Reaktoriaus smogikai“. Praščiausias turnyro rungtynes sužaidusiai „94“ ekipai iki pusfinalio trūko daug, geresnio pataikymo, draumės gynyboje ir centimetrų baudos aikštelėje.

Komanda į savo sudėtį buvo įtraukusi 202 cm ūgio „centrą“ Simoną Jermolajevą bei 206 cm ūgio vidurio puolėją Augustiną Jankaitį, tačiau pirmasis sužaidė 3 dvikovas (6,00 taškai, 5,67 atkovoti kamuoliai), o antrasis į aikštelę su buvusiais savo bendražygiais ŠKMA žengė vos kartą. Pasvalio „Pieno Žvaigždžių“ suolelį 2014/2015 metų sezone šildęs talentingas aukštaūgis rungtynėse su grupės autsaideriais „(Ne)Rimta Komanda“ tada pasižymėjo 25 taškais, 9 atkovotais kamuoliais ir 29 naudingumo balais.

Praėjusį sezoną (2015/2016 m.) aukštaūgis pradėjo Raseinių „Rasų“ komandoje (NKL) kur demonstravo puikius statistinius rodiklius. Per 21 žaistas rungtynes vilnietis rinko 13,60 taško, sugriebdavo po 8 kamuolius bei per rungtynes vidutiniškai rinko po 15,7 naudingumo balus. Sezono metu į Latvijos „Jelgava“ klubą persikėlęs aukštaūgis demonstravo gerą sportinę formą ir jeigu vasarą bus rimtai nusiteikęs padėti „94“ ekipai jos priekinė linija turės labai aukšto lygio vidurio puolėją su kuriuo grumtis baudos aikštelėje kaip lygūs su lygiu galės vos keli turnyre dalyvaujantys „centrai“.

Augustinas Jankaitis gali tapti rimta „94“ ekipos jėga baudos aikštelėje

Jėgos po krepšiais komandai šią vasarą turėtų pridėti po metų pertraukos į komandą grįžęs Artūras Basevičius, komandoje tik epizodiškai žaidęs Simonas Jermolajevas bei naujokai Aleksej Kuroškin (200 cm ūgis) ir Denis Krestinin (200 cm ūgis). Daugiausiai naudos komanda sulaukti gali iš pirmojo ir paskutinio. Artūras Basevičius 2014 metų vasarą pagal pelnomus taškus (14,00) buvo savo komandoje antras, atkovodavo daugiausiai atšokusių kamuolių (9,29), o pagal naudingumą (15,57) nusileido tik Gyčiui Radzevičiui. Įspūdingą pasirodymą Artūras Basevičius 2014 metų vasarą surengė jau pirmosiose turnyro rungtynėse kai pelnęs 26 taškus ir atkovojęs 10 atšokusių kamuolių vedė „94“ į pergalę 76:62 prieš vienais iš turnyro favoritais vadintą „Sanarių“ komandą.

Daugeliui atsikirai pristatinėti nereikia ir buvusio U16, U18, U19 bei U20 Lietuvos krepšinio rinktinių krašto puolėjo Denis Krestinin. Puikiai dėl atšokusių kamuolių kovojantis žaidėjas profesionalo karjerą pradėjo 2010 metais ir per 6 sezonus jau yra išbandęs jėgas aukščiose Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos krepšinio lygose. Šį sezoną tris medalius su įvairaus amžiaus Lietuvos rinktinėmis laimėjęs krašto puolėjas praleido Turow „Zgorzelec“ (Lenkija) klube, tačiau daug žaidybinio laiko negavo ir vasarą bus kupinas jėgų pasivaržyti su pajėgiais varžovais iš dėl aukščiausių vietų konkuruojančių komandų.

Jeigu komandos iniciatorius Paulius Naraškevičius įkalbės aukščiausius savo bičiulius kuo dažniau apsilankyti „94“ klubo rungtynėse komanda turėtų pagaliau peržengti ketvirtfinalio barjerą ir išvengti varžovų dominavimo po krepšiais.

Turėdama užnugarį baudos aikštelėje „94“ ekipa galės demonstruoti įvairesnį krepšinį, tačiau jeigu aukštaūgiai vėl tinginiaus, rungtynėse pasirodys retai, teks žaisti kaip ankstesniais metais. Komandos pagrindiniai koziriai 2014 ir 2015 metų vasarą buvo tolimi metimai ir greitos atakos.

Žvelgiant į gynėjų grandį pirmiausiai akys nukrypsta į Dominyko Palšio ir Pauliaus Naraškevičiaus pavardes, šie žaidėjai pernai VASAROS TAURĖS 2015 turnyre atitinkamai rinko po 27,50 ir 17,29 taško. Šį sezoną Paulius Naraškevičius patikimai rungtyniavo „Sostinės krepšinio A lygoje“ ir LSKL („Lietuvos studentų krepšinio lygoje“) kur gynė „VU“ komandos garbę. Dominykas Palšis šį sezoną rungtyniavo VKL („Vilniaus krepšinio lyga“) ir IT lygose, tačiau skambiausią pergalę iškovojo gindamas „Oro navigacijos“ kolektyvo garbę (sezone rinko po 10,90 taško) kai tapo 2016 metų „Sostinės krepšinio A lygos“ čempionu. Finale vienas iš galimų „94“ komandos lyderių pelnė net 25 taškus. Taiklę ranką turintis Dominykas Palšis per pastaruosius metus subrendo kaip krepšininkas vis mažiau dėmesio skiria ginčams su rungtynių arbitrais ir aikštelėje priima racionalesnius sprendimus. Kai šis atakuojantis gynėjas įsimėto sustabdyti jį labai sunku.

Šią vasarą komandoje ir toliau matysime žaidžiantį iš toli atakuoti mėgstantį Domantą Juraitį, po metų pertraukos į komandos sudėtį grįžusį Agnių Savičiūną kuris 2014 metais ekipai rinko po 10,50 taško bei pataikydavo 31,25% tolimų metimų. Konkurenciją šiems vyrukams dėl aikštelėje praleidžiamų minučių bandys sudaryti tvirtas gynėjas Vladas Kolesnik, praėjusią vasarą po 14,60 taško (36,17% tritaškiai) rinkęs Arnas Arlauskas bei per du sezonus LKL lygoje nedaug Kėdainių „Nevėžio“ bei Prienų – Birštono „Vytauto“ gretose pasireikšti gavęs 196 cm ūgio puolėjas Tomas Michnevičius. Pastarasis žaidėjas 2015 metų vasarą užfiksavo turnyro rekordą, kai vienose iš grupės rungtynių atliko 17 rezultatyvių perdavimų.

Komandos sudėtis popieriuje labai pajėgi ir jeigu jos žaidėjai gausiai rinksis į visas turnyro rungtynes „94“ komandą tikrai galime išvysti tarp tų komandų kurios turnyro paskutinėmis dienomis kovos dėl medalių.

Apie komandos komplektacija:Komanda turi po vieną pajėgų žaidėją visose pozicijose, optimaliausias „94“ penketukas Augustinas Jankaitis (C), Denis Krestinin (PF), Arnas Arlauskas (SF), Dominykas Palšis (SG) ir Paulius Naraškevičius (PG) atrodo iš ties neblogai. Klausimas ir pagrindinė vasaros intriga, kiek dažnai tokį penketuką matysime aikštelėje ir ar jauna komanda vėl nepritrūks lygiaverčių keitimų prasidėjus svarbiausioms turnyro kovoms.

Prognozė: Komanda turėtų įsitaisyti grupės turnyrinės lentelės viduryje. Svarbiausios turnyro rungtynės „94“ vėl lauks ketvirtfinalyje, su Augustinu Jankaičius ir Denis Krestinin šis etapas trečiu bandymu komandai paklūs, be jų viskas gali baigtis kaip ir ankstesnėmis vasaromis.

NEGERI: Nuo 2009 metų gyvuojantis kolektyvas dalyvavo VASAROS TAURĖS turnyruose 2011, 2012, 2013 ir 2015 metais, vos vieną vasarą poilsiui be krepšinio skyrę „Negeri“ per keturias vasaras sužaidė 34 rungtynes iš kurių laimėjo 15. Pirmu bandymu „Negeri“ pasiekė aštuntfinalį, o 2013 metų vasarą turnyrą baigė pralaimėdami ketvirtfinalyje „VKM88“ komandai kurios gretose pirmais smuikais griežė „centras“ Pranas Skurdauskas šiame etape rinkęs po 24,50 taško, atkovojęs po 25,50 atšokusius kamuolius ir rinkęs po 44 naudingumo balus. Tame ketvirtfinalyje žibėjo ir 2015/2016 metų sezono „Lietuvos krepšinio lygos“ (LKL) MVP Vytautas Šulskis į „Negerų“ krepšį metęs po 22,50 taško.

Pralaimėję skaudžiai labai pajėgiam varžovui Giedriaus Kvakšio vadovaujami „Negeri“ 2014 metų vasarą padarė pertrauką, o į turnyrą grįžę pernai laimėjo „MINI“ taurės turnyrą. Rimčiausius vaidmenis komandoje turėjo puolėjai Linas Stripinis (16,30 taško ir 11,90 atkovoto kamuolio) ir Arnoldas Juchnevičius (15,50 taško, 37,78% tritaškiai) bei gynėjai Giedrius Kvakšys ir Gediminas Mateika atitinkamai rinkę po 11,63 ir 12,00 taško. Visas šis kvartetas komandoje žais ir šią vasarą, taip pat joje bus kalnų nevertę 2015 metų vasarą gynėjai Arūnas Liudvinavičius ir Marius Dubininkas.

Komandos naujokais tapo gynėjai Andrius Tomkūnas, Rokas Trainys, pernai taip ir nediubiutavęs puolėjas Šarūnas Drupas bei solidžiausias papildymas šią vasarą Dominykas Garuckas. Krašto puolėjas neblogai pataiko tritaškius, o būtent šis žaidimo elementas gali lemti centimetrais neišsiskiriančios komandos rezultatus. Dominykas Garuckas gali būti naudingas „Negerų“ kolektyvui, tačiau norint pelnyti komandos draugų pasitikėjimą reiks žaisti dar geriau nei žaidėjas tą darė ankstesnėse komandose kuriose yra žaidęs. Giedrius Kvakšys ir jo žaidėjai į savo gretas nuolat įsileidžia vieną kitą naujoką, tačiau vietą starto penketuke ir didesnį minučių skaičių šioje komandoje reikia užsidirbti. Sunkiu keliu ėjo komandoje šiuo metu jau įsitvirtinę Linas Stripinis bei Arnoldas Juchnevičius, 2013 metų vasarą komandoje žaidęs Giedrius Mikaila ir daugelis kitų. Buvo ir nesėkmingų bandymų, vienas tokių 2015/2016 metų sezoną „Negerų“ komandoje praleidusio Manto Kazlausko bandymas išskovoti šiltesnę vietą po saulę. Puolėjas žaisdamas daugelyje komandų demonstravo solidų žaidimą, tačiau įsiliejimas į „Negerų“ komandą užtruko per ilgai.

Visi komandoje debiutuojantys ir nuo praėjusios vasaros likę žaidėjai savo meistriškumu nublankstą prieš praėjusią vasarą į „Fabinius“ trumpam pabėgusį puolėją Povilą Kaminską. Po 12,20 taško, 7,80 atkovoto kamuolio ir 17,60 naudingumo balo rinkęs veteranas vėl užsivilks raudonus marškinėlius. Žaidėjas moka sukurti progų sau ir savo komandos draugams, baudos aikštelėje dažnai priverčia varžovus prasižengti ir velniškai taikliai realizuoja baudos metimus, tačiau norint nuversti didelius kalnus vien komandos lyderio pastangų neužteks, dėl kiekvieno kamuolio kaip liūtai turės kovoti visi maži ir dideli, rameningi ir greiti. Tik komandinės pastangos leis „Negerų“ kolektyvui dažniau atsigerti šalto alaus bokalą laimėjus rungtynes, nei jas pralaimėjus. Svarbiausia komandos vasaros dvikova bus su „SkyGym“, tačiau nereikėtų atmesti galimybės, kad patyrę krepšinio mėgėjai gali pasigauti ir vieną kitą per daug atsipalaidavusią ir juos nuvertinusią ekipą. Turnyre komandų nedaug, todėl kiekvienos laimėtos rungtynės bus aukso vertės.

Pagrindiniu komandos privalumu galėtų būti psichologinis pranašumas. Pralaimėti nemėgsta niekas, tačiau niekas „Negerų“ smarkiai neplaks jeigu jie net pralaimės visas grupės varžybas ir ketvirtfinalyje varžovams pralaimės triuškinančiai. Neturinčios ko prarasti komandos visada yra labai pavojingos, nuvertini ir jau žiūrėk neturi taško.

Ieškant minusų kurie trukdys siekti aukštesnių tikslų (vietos tarp keturių geriausių turnyre) jų galima rasti tikrai ne vieną. Komanda turi tvirtų puolėjų, tačiau niekaip nesusiranda tikrojo „5“ numerio, kuris būtų bent jau 200 cm ūgio, taip pat pirštais galima būtų badyti į komandos gynėjų grandį, taip Gediminas Mateika, Giedrius Kvakšys ar Arūnas Liudvinavičius krepšinį žaidžia ne pirmus metus, tačiau niekada nepasižymėjo dideliu stabilumu, o reiškinys kai tose pačiose rungtynėse sėkmingai sužaidžia visi trys toks pats nedažnais kaip JAV krepšinio rinktinės pralaimėjimais pastaraisiais metais pasaulinėse arenose.

Kalbant apie komandos komplektaciją jie niekuo nesiskiria nuo ankstesnių metų, komanda turi pora ryškiau turnyre išsiskirti galinčių žaidėjų ir krūvą juodadarbiu kurie aikštelėje bus pasirengę vykdyti jiems paskirtas užduotis puolime ir gynyboje. Visgi galvojant apie geresnius rezultatus komandai buvo būtina susirasti pajėgų įžaidėją, ką komanda padarė iki turnyro starto likus vos kelioms dienoms sukirtusi rankomis su „LSU“ studijuojančiu ir savo žaidimo kreivę aukštyn palaipsniui keliančiu Andriumi Gaidžiu. Staigus, pavojingas prie tritaškio „Negerų“ komandos naujokas savo ekipą turėtų kaip reikalas truktelėti į priekį.

Daugelis varžovų gynėjų bus pasirengę dusinti gynyboje „Negerų“ ekipos mažiukus kas natūraliai priverstų komandą dažnai klysti lygiose vietose, todėl pajėgesnis pirmasis numeris komandai šiame turnyre labai pravers, nors daugelyje rungtynių jo oponentai bus labai patyrę ir rungtyniaujantys aukštesniu lygiu. Giedrius Kvakšys pasižvalgęs į žaidėjus kurie šią vasarą neturėjo komandos surado žmogų mokanti kurti bei užbaigti atakas. Vien kontratakomis, ir  poziciniu krepšiniu šią vasarą nieko nenustebinsi, todėl Andriaus Gaidžio atsiradimas ekipoje yra sveikintinas dalykas.

Andrius Gaidys šią vasarą diriguos „Negerų“ komandos žaidimui

Prognozė: Grupėje „Negeri“ su „SkyGym“, „Broliais Šaunuoliais“ ir „94“ kovos dėl 4-7 pozicijos, pagal pirmines sudėtis negerų šansai vieni žemiausių, o turnyro metu dar labiau nesustiprinus sudėties turnyras komandai veikiausiai baigsis ketvirtfinalyje. Jeigu šiame etape komanda pralaimės, tačiau duos gerą kovą pajėgiasniems varžovams jų vasarą nenueis veltui.

SKYGYM: „SkyGym“ pavadinimas VASAROS TAURĖS turnyre naujas, tačiau į pirminę paraišką 16-ka žaidėjų įtraukusi komanda turi vos kelis žaidėjus kuriems šios vasaros turnyras bus debiutinis. Didžioji dalis sportininkų pernai gynė „Rezultato“ ekipos garbę, toji komanda pateko į ketvirtfinalį, tačiau ten neatlaikė galingo „Paysera“ komandos smūgio.

Pralaimėjimas šiai komandai buvo dėsningas, tačiau 40 taškų skirtumu pralaimėjusi etapą kuris skyrė nuo finalo ketverto komanda nebuvo tokia ir silpna, paprasčiausiai į ketvirtfinalio rungtynes jai pavyko surinkti vos 5 žaidėjus iš kurių vienintelis Viktoras Azarkovas 2015 metų vasarą rinko dviženklį taškų skaičių (11,50 tšk.). Tuo tarpu varžovų („Paysera“) gretose rungtyniavo puikiai žinomi atletai Matas Budginas, Ignas Ryla, Paulius Joneliūnas ir Lukas Poniškaitis.

„Rezultatas“ išgyveno grupėje, gavo į kaulus ketvirtfinalyje, o ryškiausiai iš tų ką ekipos vadovas Viktoras Azarkovas įtraukė į 2016 metų „SkyGym“ sudėtį be jo pačio praėjusią vasarą švietė po 12,00 taško (10,50 atk. kam.) rinkęs Nikolajus Majevskis bei po 9,33 taško rinkęs kitas aukštaūgis Donatas Vitkauskas. Pastebimas buvo ir trečiasis priekinės linijos žaidėjas Andrius Araminas. Iš gynėjų sėkmingiausiai pasirodė Paulius Krikštaponis, Justas Meidus bei Mantas Marozas, tačiau nei vienas iš jų nedemonstravo geriausio savo žaidimo ir ne iš tolo neprilygo priekinės linijos žaidėjams stabilumu.

Lyginant su kitomis komandomis ekipos priekinė linija popieriuje atrodė kukli, tačiau labai dažnai stringant snaiperių taikikliams „Rezultatas“ neturėjo kito pasirinkimo kaip savo atakas užbaigti per arčiau krepšio labai pavojingą Nikolajų Majevskį ir kitus puolėjus.

Šią vasarą „SkyGym“ komandos aukštaūgių grandis bus labai įdomi ir lanksti, o tam priežasčių yra net kelios. Pirmą komandoje bus ankščiau jau apkalbėti vyrukai iš „Rezultato“, antrą sporto klubo pavadinimą reprezentuojančioje komandoje žais 205 cm Marius Kazlauskas bei 202 cm ūgio Karolis Laucė. „Verkių“ komandoje žaidęs Laucė pernai vasarą sužaidė 7 rungtynes, rinko 17 taškų, atkovodavo po 13,43 kamuolio ir dar pataikydavo 30,77% tolimų metimų. Mobilus aukštaūgis turi gana platų judesių arsenalą, moka susikurti progų metimams pats, o tai, kad pernai nepaisant su kuo tekdavo žaisti jis demonstravo stabilių leidžia tikėtis, kad „SkyGym“ starto penketuke rungtynes pradės būtent jis. Dar vienas įdomus žaidėjas Marius Kazlauskas, aukštaūgis ankščiau stokojo pasitikėjimo savo jėgomis, drąsos, tačiau pastaruoju metu iš kuklaus krepšininko virsta į varžovų krepšį dėjimais pasirengusį drebinti vidurio puolėją. Pernai šio žaidėjo skaičiai buvo pakankamai solidūs, 9,38 taško ir 6,25 atkovoto kamuolio, tačiau šiemet jo rodiklių kreivės bent nežymiai turėtų kilti aukštyn.

Rimta paspirtimi „SkyGym“ komandai turėtų būti praėjusią vasarą „Verkių“ komandai po 13,50 taško rinkęs Ernestas Varakauskas ir turnyro atradimu tapusios „BC Pagirių“ komandos garbę gynęs Karol Ruselevič. Neblogą asmeninį sezoną turėjęs Ruselevič „BC Pagiriams“ 2015 metų vasarą rinko po 9,63 taškus, tačiau iš žaidimo pataikydavo vos 34,40% savo metimų.

„SkyGym“ surinko neblogą sudėtį kiekvienoje pozicijoje turi bent po du neblogus pasirinkimus ir jeigu nekentės dėl prasto rinkimosi į rungtynes turėtų iškovoti pergalių, visgi daugelis sutiks, kad norint žengti tarp keturių geriausių vasaros ekipų komandai gali pritrūkti meistriškumo.

„SkyGym“ kolektyvas savo jėgas šiais metais jau išbandė „Vilniaus krepšinio lygos“ (VKL) organizuotame „VKL – draudimas.lt MAŽOSIOS TAURĖS“ turnyre, ten komanda rungtyniavo „D“ grupėje ir per 5 rungtynes pasiekė 4 pergales. Aštuntfinalio etape 81:73 komanda įveikė „EPA – Elektronikos Platintojų Asociacijos“ kolektyvą, o ketvirtfinalyje vieno taško skirtumu 62:63 turėjo pripažinti „Infoera“ komandos pranašumą. „SkyGym“ iš pavasario taurės eliminavęs kolektyvas vėliau pasipuošė bronzos medaliais. Per plauką nuo finalo ketverto likusių „SkyGym“ gretose labiausiai išsiskyrė 19,10 taško rinkęs Ernestas Varakauskas bei po 18,50 pelnęs Viktoras Azarkovas. Savo užduotis pavasariniame turnyre turėjo ir dar 9 vyrykai kuriuos matysime VASAROS TAURĖS 2016 turnyre.

Žvaigždė: Karolis Laucė praėjusią vasarą su „Verkių“ komanda skambių pergalių neiškovojo, tačiau per 7 žaistas rungtynes net 6 kartus surinko dvigubą dublį, 16 ir daugiau taškų krašto puolėjas rinko 6 kartus, o 10 ir daugiau kamuolių sugriebė visose žaistose rungtynėse. Pagerinęs dvitaškių ir baudos metimų taiklumą 202 cm ūgio krepšininkas taptu netik „SkyGym“ klubo lyderiu ir tvirtu starto penketo žaidėju bet nuolat figuruotų tarp geriausių lygos žaidėjų pagal įvarias statistines kategorijas. Šį sezoną puolėjas vilkėjo „UniClub“ (Sostinės C lyga) komandos marškinėlius ir per rungtynes rinko po 9,4 taško bei atkovotodavo po 12,90 atšokusio kamuolio. Pagal šį rodiklį 11 vietą lygoje užėmęs krepšininkas yra pajėgus išlaikyti panašius skaičius ir VASAROS TAURĖS 2016 turnyre, kur jam neretai teks kautis su aukštesnio meistriškumo varžovais.

Karol Ruselevič „SkyGym“ komandoje pakovos dėl vietos starto penketuke

Skelbiant verdiktą „SkyGym“ komandos sudėčiai nesunku pastebėti, kad ekipa turi gerų žaidėjų SF ir PF pozicijose, jie kai kuriems varžovams nusileidžia meistriškumu, tačiau ne noru kovoti. Po krepšiu šis klubas turėtų atstovėti ne vieną vasaros mūšį, tačiau didelis klaustukas kaip seksis komandos gynėjams, nei vienas iš jų nėra atletiškas (galintis prasiveržti), stabilus metikas (kas rungtynes galintis pataikyti bent po 2-3 tritaškius). Komanda neturi ir tikro įžaidėjo, Viktoras Azarkovas gali sėkmingai persivaryti kamuolį, tačiau jis labiau mėgsta varžovų krepšį atakuoti pats nei kurti progas komandos draugams. Komanda turi ginklų kurie gali šaudyti, tačiau kažkas turės juos užtaisyti, nuo to kaip seksis įžaisti kamuolį bei atrasti geriausiose vietose metimams atsidūrusius savo žaidėjus išdalies priklausys ant kiek rimtai „SkyGym“ sugebės priešintis pajėgiems varžovams.

Prognozė: Viktoras Azarkovas į komandos pirminę sudėtį įtraukė 16 žaidėjų, jeigu visi noriai lankysis rungtynėse didelė rotacija gali tapti privalumu. Visgi šiai komandai pagal turimus resursus reiktų prognozuoti kovą dėl 6-7 pozicijos grupėje ir finišą ketvirtfinalyje kur reik tikėtis „SkyGym“ pasirodys neprasčiau nei pavasario čempionato atkrintamosiose varžybose.

REAKTORIAUS SMOGIKAI: „Reaktoriaus smogikai“ VASAROS TAURĖS turnyre debiutavo 2011 metais, tada vienais iš turnyro favoritų laikyta komanda laimėjo grupės varžybas, tačiau ketvirtfinalyje 44:46 ir 44:65 turėjo pripažinti „Krituliai – atostogose“ klubo pranašumą. Iš tų kas prakaitavo pirmajame vasaros turnyre šiemet komandos marškinėlius užsivilks tik trys žaidėjai Darius Petrikas, Eduard Rogačiov ir Mantas Statauskas. Ketvirtfinalyje „Reaktoriaus smogikams“ baigėsi ir 2012 metų turnyras. „A“ grupėje (4/3) komanda į priekį praleido tris ekipas, aštuntfinalyje be kovos įveikė „Laukinius Vakarus“, tačiau žygis į pusfinalį nutrūko atsimušus į vėliau finale žaidusios „Išjunk šviesą“ sieną. Įdomu tai, kad šią vasarą „smogikams“ patalkinti panoręs Paulius Leščinskas tuo met gynė „Reaktoriaus“ varžovų spalvas ir per dvi ketvirtfinalio rungtynes rinko po 20 taškų. Tris komandas į priekį Dariaus Petriko kuruojama komanda grupėje praleido ir 2013 metų vasarą, aštuntfinalyje komanda patyrė fiasko 51:60 nusileisdama „Olimpo“ komandai, kurioje pirmais smuikais grojo Kęstas Bagdonavičius, Edvinas Ernaitis ir Arnas Naruševičius. „Olimpui“ kuris šį sezoną tapo „Vilniaus krepšinio lygos“ (VKL) pirmosios lygos čempionais tai buvo pirmoji skambi pergalė rimtesniame krepšinio turnyre. Finalo ketverto per tris metus nepasiekę „Reaktoriaus smogikai“ 2011-2013 metais laimėjo tik 52% žaistų rungtynių, tačiau komanda rankų nenuleido ir 2014 metais iškovojo pirmąjį komandos istorijoje čempionų titulą, po metų komandos branduolį išlaikęs Darius Petrikas su savo auklėtiniais galėjo džiaugtis dar kartą, komanda triumfavo ir VASAROS TAURĖS 2015 turnyre. Pirmą čempionų titulą ekipa iškovojo laimėjusi visas 9 turnyro rungtynes, o 2015 metų sužaidusi tokį pat dvikovų skaičių pralaimėjo vos kartą, kai grupės rungtynėse 62:63 pralaimėjo vėliau pusfinalyje įveiktai 60:52 „Paysera“ komandai.

Iš praėjusią vasarą titulą apgynusių krepšininkų šią vasarą komandos garbę gins 8 žaidėjai Žilvinas Rubliauskas, Darius Petrikas, Mantas Statauskas, Eduard Rogačiov, Ignas Jackūnas, Ignas Juškevičius, Linas Vitkauskas ir Osvaldas Olisevičius.

Paskutinę minutę iš komandos sudėties Darius Petrikas išbraukė 9-tąjį čempioną Karolį Petrukonį. Po 10,80 taško (8,60 atk. kam.) pernai rinkęs finalų MVP nesenai atšoko savo vestuves ir ateinančią vasaros dalį turės kitų asmeninių reikalų, todėl trečios čempionų karūnos „smogikams“ teks siekti be aukščiausio savo krepšininko (212 cm ūgis).

Iš tų kas šį sezoną nežaidė „Nacionalinėje krepšinio lygoje“ (NKL) ar „Lietuvos krepšinio lygoje“ (LKL) svarbiausiais „Reaktoriaus smogikų“ žaidėjais galima laikyti puikią sportinę formą 2015/2016 metų sezone demonstravusį Eduard Rogačiov bei tris kartus VASAROS TAURĖS turnyrą (2013-2015 metais) jau laimėjusį „centrą“ Igną Juškevičių. Savo žodį tarti turėtų geru metimu pasižymintis Linas Vitkauskas, pirmą kartą vasarą prie komandos prisijungęs Lukas Bankieta ir 2015/2016 metų sezoną „Reaktoriaus smogikų“ marškinėlius pirmą kartą užsivilkęs Marius Staniulis. Žaidybinio laiko gaus ir komandoje nuolat žaidžiantys Mantas Statauskas, Žilvinas Rubliauskas, Ignas Jackūnas ir Darius Petrikas.

Buvome įpratę matyti, kad „Reaktoriaus smogikų“ žaidimui vadovauja įžaidėjas Linas Valatkevičius, tačiau patyręs tris kartus VASAROS TAURĖS čempionas šiuo metu yra karinėje tarnyboje. Linas Valatkevičius pamatęs ekipos gretas papildžiusių žaidėjų pavardes komandos facebook profilyje išreiškė pasitikėjimą komandos naujokais. „Neblogai vadyba padirbėjo, galiu ramus tarnyboje būti“. Ko ko bet pralaimėjimų šis gynėjas tikrai nekenčia.

Darius Kibildis čempionų komandoje pavaduos auksinį berniuką Liną Valatkevičių

Jeigu jau užsiminėme apie čempionų titulą dar kartą iškovoti bandysiančios ekipos naujokus pats laikas juos pristatyti. Darius Petrikas norėjo sustiprinti gynėjų grandį, labiausiai įžaidėjo poziciją todėl į komandą pasikvietė šį sezoną Molėtų „Ežerūno – Kario“ (NKL) komandoje pradėjusį Paulių Leščinską bei Šilutės „Šilutė“ (NKL) ekipoje labai sėkmingai pritapusį druskininkietį Darių Kibildį. Talentingas, darbštus gynėjas 2015/2016 metų sezone pamario komandoje sužaidė 41 rungtynes, per jas rinko po 8,5 taško bei pataikydavo 35,80% tolimų metimų. Paulius Leščinskas ir Darius Kibildis sudarys labai universalų ir galingą gynėjų tandemą kuriam prilygti turnyre gali nebent „Sportinio įgūdžio“ klubo duetas Tomas Galeckas ir Deividas Kumelis. Abu smogikų atakų varinkliais tapti turėsiantys žaidėjai netik moka kurti progas komandos draugams, tačiau yra ir labai stiprūs žaisdami „1 x 1“ bei gali atakas užbaigti tritaškiais.

Trečiasis komandos naujokas Andrius Juknevičius. Atakuojantis gynėjas šį sezoną buvo vienas iš „VGTU“ komandos lyderių, neblogai pasirodė ir Molėtų „Ežerūno – Kario“ komandoje, kur sužaidė 27 rungtynes, rinko po 8,4 taško ir atlikdavo po 2,3 rezultatyvius perdavimus. Šansą gavęs 1992 metais gimęs žaidėjas jį išnaudojo, o jo fizinės savybės ir turimi žaidimo įgūdžiai leidžia tikėtis, kad „Reaktoriaus smogikai“ neprašovė į savo gretas pasikviesdami šį 192 cm ūgio žaidėją.

Popieriuje komandos sudėtis atrodo pajėgi, tačiau nuversti čempionus nuo sosto norinčių tikrai netrūks. Komanda atsipalaiduoti teisės neturės nei vienose rungtynėse.

Žvaigždė: Osvaldas Olisevičius 2012 ir 2013 metų vasaras praleido „Dredų – Pilsnerio“ komandoje, puolėjas demonstravo įspūdingus statistinius rodiklius buvo pastebimas, tačiau 2012 metais komanda liko trečia, o 2013 finale pralaimėjo „KK Lesyklai“. Ryškiausiai talentingo puolėjo žvaigždė sužibo 2014 metų vasarą. Trakų „KK Trakai“ (NKL) komandoje 2013/2014 metų sezoną praleidęs ir su ja iki finalo keliavęs krepšininkas prisijungė prie „Reaktoriaus“ tapo jos lyderiu (31 taškas, 47,83% tritaškiai) atvedė komandą į finalą bei jame pelnęs 29 taškus buvo pripažintas naudingiausiu finalinių rungtynių žaidėju. MVP demonstravęs puikią sportinę formą netik padovanojo „Reaktoriui“ pirmą čempionų titulą, tačiau ir pats asmeniškai žengė į kitą lygi. Osvaldas Olisevičius debiutavo Pasvalio „Pieno Žvaigždžių“ (LKL) komandoje ir 2014/2015 metų sezone rinko po 6,6 taškus, kelias įspūdingas rungtynes sužaidusiam puolėjui debiutinis sezonas aukščiausioje šalies lygoje buvo sėkmingas. Praėjusią vasarą ryškiausia komandos žvaigždė vėl prisijungė prie „Reaktoriaus smogikų“ rinko po 16,33 taško, atkovodavo po 9,33 kamuolius, atlikdavo po 4 rezultatyvius perdavimus ir rinko po 19,50 naudingumo balus. „Smogikai“ vėl tapo čempionais, o Osvaldas Oliškevičius daugelyje rungtynių dalyvavęs po sunkių fizinio pasirengimo treniruočių įrodė Dariui Petrikui, kad yra vertas pasitikėjimo ir kvietimo į komandą ir 2016 metų vasarą.

Sklandė gandų, kad Osvaldas Olisevičius galėjo atsidurti naujai buriamoje 1993 metais gimusių ŠKMA auklėtinių pagrindu suburtoje komandoje, tačiau toji komanda dienos šviesos neišvydo, o į ją patekti turėję žaidėjai pasiskirstė po kitas turnyre jėgas išbandyti nusprendusias ekipas. Nelengvą sezoną turėjęs žaidėjas, šią vasarą neabejotinai didelį dėmesį skirs individualiam pasirengimui naujam sezonui, tačiau radęs laiko „Reaktoriaus smogikams“ jis neabejotinai taps ekipos vedliu kiekvienose rungtynėse kuriose žais.

Komandos komplektacija: Darius Petrikas rinkdamas komandą didelių sunkumų neturi jau nepirmus metus, už komandą kuri vis kažką laimi nori žaisti visi, tačiau reikalavimai žaidėjams yra aukšti ir tik didelio noro tam, kad pasimatuotum marškinėlius su raide „R“ neužtenka. Žvelgiant į komandos sudėtį matyti, kad visose pozicijose „smogikai“ turi bent po du aukšto lygio žaidėjus, tačiau lyginant su šlovingomis vasaromis komandai žengiant paskutinius kelius žingsnius čempionų karūnos link gali pritrūkti dar vieno pajėgesnio aukštaūgio. Iš žaidusių „Reaktoriuje“ ekipai praverstų Viktor Daukša, o žvalgantis į „centrus“ Darius Petrikas turėtų prisiminti Arvydo Dakinevičiaus, Vadim Volodko bei Edgaro Zinevičiaus pavardes.

Šią vasarą kartu ekipoje žais du buvę bendražygiai Paulius Leščinskas ir Osvaldas Olisevičius, todėl labai keista, kad iki šiol į komandos sudėtį nėra įtrauktas trečiasis – Laurynas Kirlys. Gynėjas 2015 metų vasarą finale pelnė 11 taškų, o per 9 sužaistas rungtynes rinko po 13,78 taško. Jeigu komandai teks stiprinti gynėjų grandį šį žaidėją verta išbandyti ir šiemet.

Prognozė: „Reaktoriaus smogikų“ privalumu 2014 ir 2015 metų vasaromis tapo puikiai susižaidęs mėgėjų krepšininkų branduolys bei puikiai komandoje pritapdavę naujokai. Jeigu šį kartą naujokai taip pat lengvai ras kalbą su senbuviais kaip ir jų pirmtakai „smogikų“ rezultatai bus geri. Komanda turėtų kovoti dėl 1-3 pozicijos grupėje, o vėliau laimėti ir ketvirtfinalio rungtynes. Jeigu iki turnyro pabaigos savo geriausius žaidėjus išlaikys „KK Riešė“ ir „Sportinis įgūdis“ trečią čempionų titulą pelnyti bus begalo sunku.

BROLIAI ŠAUNUOLIAI: „Brolius Šaunuolius“ galima vadinti vyriausia turnyro komanda, šios komandos branduolį sudaro 1985 metais ir ankščiau gimę žaidėjai, o komanda savo gyvavimo dešimtmetį minėjo jau 2015 metų vasarą. VASAROS TAURĖS turnyrui lojali komanda pasižymi stabilumu ir vius keturis kartus (2012-2015 m.) pateko į finalo ketverta. Komandos tikslas pagaliau atsikratyti amžinų medinių medalių laimėtojų statuso. Įskaičiavus 2015/2016 metų SEKMADIENIO KREPŠINIO LYGOS sezoną „Broliai Šaunuoliai“ ketvirti liko jau 4 kartus. Šią komandą galima laikyti tikrais laimės kūdikiais. Pirmą kartą (2012 m.) ekipa grupėje laimėjo tik 2 rungtynes iš 7, aštuntfinalyje startavusi iš 6 grupės pozicijos įveikė kitoje grupėje 3 vietą užėmusią „In Corpore“ (5/2), ketvirtifnalyje broliai palaužė grupėje vos kartą pralaimėjusius (6/1) „Tores“. Vasaros atradimu tapusi komanda pusfinalio rungtynėse atkakliai priešinosi ir finalą laimėjusiai „Venipak“ komandai 52:58, tačiau vėliau mažajame finale nerado jokių opcijų prieš jauną „Dredų – Pilsnerio“ kolektyvą. Pirmasis komandos istorijoje mažasis finalas baigėsi pralaimėjimu 69:102. „Broliai Šaunuoliai“ aikštelę paliko aukštai pakėlę galvas, nes iš jų tokio galutinio rezultato niekas nelaukė (užimta 4 vieta).

Po metų grįžę su didesnėmis ambicijomis šaunuoliai grupės varžybose (5/2) į priekį praleido tik vėliau čempionais tapusią „KK Lesyklą“, ketvirtfinalyje palaužė „KK Riešę“, o pusfinalyje vėl pralaimėjo dredams 76:88. Po dar vieno pralaimėjo pusfinalyje „Broliai Šaunuoliai“ 2013 metų vasarą nepalūžo ir rungtynėse dėl trečios vietos po pratęsimo 76:72 palaužę „VKM88“ komandą užsikabino bronzos medalius.

Pralaimėjimais mažajame finale komandai baigėsi ir 2014 bei 2015 metų vasaros. Praėjusią vasarą komandai daugiausiai naudos davė Dariaus Dūdėno (20,43 taškai ir 8,29 atkovoti kamuoliai), Dariaus Jovaišos (20,33 taškai, 40,63% tritaškių pataikymas) bei Gedimino Povilausko (15,86 taškai ir 14,29 atkovoti kamuoliai) trijulė. Neblogai į komandos žaidimą įsiliejo po 9 taškus rinkęs (6,13 rez. perd.) Marius Krukonis bei po 12,50 taško rinkęs (64,29%) Darius Mimas. Iš sėkmingiausių praėjusios vasaros žaidėjų šią vasarą komandoje nebus Mimo ir Povilausko, taip pat komandai nepadės lengvasis krašto puolėjas Tomas Ryliškis.

Po SEKMADIENIO KREPŠINIO LYGOS 2015/2016 metų sezono komandą paliko ir rezultatyviausias komandos krepšininkas Deimantas Pavlovskis (28,25 taško per 16 žaistų rungtynių vidurkis). Dviejų svarbiausių praėjusio sezono žaidėjų perėjimas į „KK Riešės“ klubą šią vasarą turėtų gerokai koreguoti komandos žaidimo braižą.

Iš tų kas jau yra vilkėjęs ekipos marškinėlius praėjusią vasarą arba 2015/2016 metų sezoną su komanda vasarą liks Vytenis Bajorūnas, Simas Liepinaitis, Antanas Urnikis, Tautvydas Beleškevičius, Justinas Povilauskas, Ričardas Jaksebaga ir dar keli vyrukai.

Didele paspirtimi komandai turėtų tapti Gedimino Bliujaus galimas sugrįžimas, patyręs gynėjas kelis metus nežaidžia aukščiausio lygio krepšinio, tačiau turi autoritetą tarp komandos draugų, jo patarimų ir nuomonės yra visada išklausoma. Turėti tokį patyrusį žaidėją aikštelėje ir šalia jos komandai tikrai yra labai svarbu.

Komandą šią vasarą papildė trys gerai VASAROS TAURĖS turnyro mėgėjams pažystami žaidėjai. Praėjusią vasarą ketvirtfinalyje „Broliai Šaunuoliai“ dramatiškose rungtynėse 75:73 palaužė „Fabinius“ su Vytautu Šulskiu priešakyje, o šioje komandoje rungtyniavo ir du ekipos naujokai. Lengvasis krašto puolėjas Laurynas Ralys rinko po 13 taškų (48,00%), sunkusis krašto puolėjas Steponas Markus rinko po 13,17 taško ir sugriebdavo po 5,50 atšokusius kamuolius.

Etatinis dėjimo konkursų dalyvis Steponas Markus mėgsta atakas užbaigti dėjimais

Trečiasis ekipos naujokas Janas Jurgo 2014 metų vasarą už „Brolius Šaunuolius“ spėjo sužaisti vienas rungtynes, tačiau vėliau sulaukęs šeimos pagausėjimo nerado laiko padėti komandai ir į finalo ketvertą broliai kelią skynėsi be jo. Pastaruosius kelis sezonus Tauragės „KK Tauragė“ (RKL) klube žaidžiantis veteranas dar turi pakankamai parako, o prieš 3 metus net yra laimėjęs VASAROS TAURĖS turnyrą su „KK Lesyklos“ komanda. Fiziškai ir psichologiškai tvirtas puolėjas auksu virtusią vasarą rinko po 24,50 taškus, atvodavo po 10,50 taško ir buvo vienas naudingiausių turnyro žaidėjų.

Komandą palikus Gediminui Povilauskui ir Deimantui Pavlovskiui „Broliai Šaunuoliai“ neturėtų graužtis nagų, turima sudėtis ir be jų yra pajėgi pasiekti finalo ketvertą. Komandos žaidimo braižas neabejotinai keisis, komanda tikriausiai daugiau dėmesio skirs gynybai, o puolime remsis tolimais Lauryno Ralio bei Dariaus Jovaišos metaimais bei puolėjų Jano Jurgo, Dariaus Dūdėno bei Stepono Markaus fizinėmis savybėmis baudos aikštelėje. „Brolių Šaunuolių“ naujokai nesunkiai turėtų pritapti komandinio žaidimo šalininkų komandoje ir vesti ją į pergales. Daugelyje rungtynių brolių sėkmė priklausys ir nuo to kaip į komandos žaidimą įsitrauks mažiau žaidybinės praktikos turintys atsarginiai. Viena aišku net ir praradusi geriausią savo kovotoją dėl atšokusių kamuolių komanda šią vasarą turėtų demonstruoti geresnę gynybą nei 2015/2016 metų sezone. Deimantas Pavlovskis ir Gediminas Pavlovskis yra labai aukšto lygio žaidėjai, tačiau viena vyriausia turnyro komanda turėtų puikiai suprasti, kad tokių pat rezultatų ji buvo pasiekusi be jų ir net su žymiai silpnesne sudėtimi nei surinko šią vasarą.

Prognozė: „Broliams Šaunuoliams“ grupėje galima prognozuoti 3-5 pozicija, tačiau tai kokia ji bus iš tiesu neturėtų turėti didelės reikšmės. Šis kolektyvas per daugelį metų yra įrodęs, kad moka užtikrintai sužaisti ketvirtfinalius ir paneigti visas jiems nepalankias prognozes, todėl „Broliams Šaunuoliams“ šis kaip ir visi kiti turnyrai prasidės ketvirtfinalyje, o grupės varžybas komanda išnaudos komandinio žaidimo tobuliniumui. Jeigu tektų statyti pinigus, galima dėti nemenką sumą už tai, kad šaunuoliai vėl pateks į finalo ketvertą ir ten liks ketvirti.

SPORTINIS ĮGŪDIS: „Sportinis įgūdis“ VASAROS TAURĖS 2016 turnyre reprezentuos individualių krepšinio treniruočių projektą. Lietuvos krepšinio žvaigždės Mindaugo Kuzminsko brolis buvęs krepšininkas Saulius Kuzminskas, 2012 metų „Lietuvos krepšinio lygos“ (LKL) snaiperis Žygimantas Šeštokas ir 2015 metų vasarą U20 rinktinei atstovavęs Deividas Kumelis po „Sportinio įgūdžio“ vėliava organizuoja individualias treniruotes 10-18 metų jaunuoliams.

Birželio 5 dieną rezultatu 82:64 įveikę čempionų titulą ginusią „VTDK“ ekipą „Sportinio įgūdžio“ krepšininkai triumfavo „Sostinės krepšinio lygos“ organizuotose „Spring A“ pirmenybėse ir tapo geriausia pavasario ekipa sostinėje.

Deivido Kumelio suburta ekipa VASAROS TAURĖS 2016 turnyre startuos dar labiau sustiprinusi pavasarinę sudėtį, o iš tų kas jau vilkėjo ekipos marškinėlius vasaros komandoje turėtume išvysti 7 veidus. Per 10 pavasario rungtynių vos kartą suklupusią ekipą į priekį vedė 22,3 taško rinkęs Deividas Kumelis, po 18,7 pelnęs Raimundas Ambrulaitis bei atitinkamai po 17,7 ir 16 taško prie pergalių prisidėję Tomas Galeckas ir Žygimantas Šeštokas.

Pažvelgus į vasarišką ekipos sudėtį joje nematyti Raimundo Ambrulaičio, tačiau žaidėjai kuriuos į savo komandą pakvietė Deividas Kumelis yra aukščiausio lygio krepšinio meistrai kurie gali nutraukti du metus trukusį „Reaktoriaus smogikų“ dominavimą turnyre.

Pirminėje komandos sudėtyje yra 13-ka žaidėjų, 8 iš jų jau yra dalyvavę turnyre ir palikę gana ryškų pėdsaką todėl norėtusi išsamiau pakalbėti apie kiekvieną iš jų.

Komandos idėjinis vadas Deividas Kumelis praėjusią vasarą atstovavo Lietuvos U20 rinktinę, o šį sezoną spėjo paruntyniauti Šilutės „Šilutės“ bei Mažeikių „Mažeikių“ komandose. Pastarojoje komandoje Deividas Kumelis sužaidė 16 rungtynių, rinko po 8,3 taško ir atlikdavo po 3,7 rezultatyvius perdavimus. Talentingas gynėjas VASAROS TAURĖS 2013 turnyre atstovavo „Dredų – Pilsnerio“ komandai ir per 9 sužaistas rungtynes vicečempionams rinko po 10,78 taško. Po 7,44 rezultatyvaus perdavimo atlikęs įžaidėjas 2013 metų vasarą pagal šį rodiklį buvo geriausias turnyro žaidėjas. Sekančią vasarą (2014 m.) Kumelio statistikos rodikliai buvo dar geresni jis rinko po 18,56 taško ir su „Sanarių“ komanda kuri trunyro pabaigoje neteko daugelio svarbių žaidėjų iškovojo 3 vietą.

„Sportinio įgūdžio“ ekipoje Deividas Kumelis spėjama dažniau atliks atakuojančio gynėjo funkcijas ir sudarys galingiausią gynėjų duetą su Tomu Galecku. Pastarasis gynėjas praėjusią vasarą epizodiškai žaidė „Paysera“ komandoje, o 2015/2016 metų sezoną praleido Vilniaus „Perlo – MRU“ (NKL) komandoje. Su U16 Lietuvos rinktine 2010 metais Europos vicečempionu tapęs krepšininkas yra aukščiausio lygio kūrėjas, todėl tokioje talentingoje kompanijoje jis tikriausiai labiausiai rūpinsis ne kaip pelnyti taškus, o kaip geriau išnaudoti savo komandos draugų privalumus aikštelėje.

Su pagrindiniais komandos gynėjais dėl žaidybinių minučių turės konkuruoti žymiai mažiau patirties aukščiausio lygio turnyruose (lygose) turintys Adomas Žiukas, Gediminas Rackevičius kurie šią vasarą tik debiutuos turnyre bei 2013 metais su savo suburta „KK Lesyklos“ komanda čempionais tapęs Gediminas Žygenis.

Po 14,33 taško rinkęs Žygimantas Šeštokas su „Sanarių“ komanda 2014 metais laimėjo VASAROS TAURĖS 2014 bronzą, tačiau buvusio „Lietuvos krepšinio lygos“ (LKL) snaiperio taikiklis tada buvo kaip reikalas užsikirtęs, patyręs žaidėjas pataikė vos 22,22% mestų tolimų metimų. Profesionaliai krepšinio jau nebežaidžiantis atakuojantis gynėjas „Sportinio įgūdžio“ komandai bus labai brangus jeigu jaunesni jo kolegos ankščiau nei planuojama pradėtų pasirengimą 2016-2017 metų krepšinio sezonui. „Sakalų“, „Juventus“, „Ežerūno – Kario“ komandose rungtyniavęs Šeštokas tokiu atveju turėtų tapti tvirtu ekipos startinio penketuko žaidėju ir taikliais metimais iš proto išvesti bet kurį oponentą.

Šią vasarą „Sportinio įgūdžio“ komandai padės netik Vilniaus „Perlo – MRU“ (NKL) komandoje daugiausiai rezultatyvių perdavimų (4,4) atlikęs Tomas Galeckas, tačiau ir šioje komandoje ryškius vaidmenis turėję broliai Pipirai. Tautvydas Pipiras rinkęs po 12,4 taško Perle buvo rezultatyviausias, o vyresnysis brolis Domantas pirmavo pagal atkovotus kamuolius (5,2).

Domantas Pipiras su „SKM – Užmirštų“ talentų komanda tapo pirmojo VASAROS TAURĖS turnyro nugalėtoju, tačiau kaip ir 2012 metais žaisdamas už „VKM88“ aukštų statistikos rodiklių nedemontravo, tam ieškoti priežasčių ilgai nereikia, komandose kuriose žaidė vyresnysis Pipiras buvo daug talentingų žaidėjų ir visiems tekdavo kantriai pasidalinti žaidimo laiką. VASAROS TAURIŲ pusfinalį ir finalą su keliomis ekipomis buvo pasiekęs ir Tautvydas Pipiras. Brolio ekipai 2011 metais jo atstovaujama „Dredų – Pilsnerio“ ekipa pralaimėjo 59:62 pusfinalyje, o vėliau turėjo 51:63 pripažinti ir „Venipak“ komandos pranašumą mažajame finale. Po 15,44 taško rinkusio puolėjo žaidimas finalo ketverto metu nebuvo toks kokio buvo laukiama jo pelnomų taškų vidurkis krito beveik dvigubai iki 8 taškų. Sekančiais metais puikius fizinius duomenis ir aukštą krepšinio supratimą turintis žaidėjas sužaidė vos dvi rungtynes už tą pačią Dredų komandą kuri laimėjo mažąjį finalą, po 17 taško (11 atk. kam.) pelnęs krepšininkas buvo dar labiau pastebimas.

Praėjusią vasarą turnyrui jau prasidėjus Tautvydas Pipiras papildė tik finale pralaimėjusią „KK Riešės“ komandą, 22,20 taškų vidurkis ir kuklus pasirodymas finale (12 taškų, 4 naud. balai.) tokia buvo 55:60 finalą pralaimėjusios „KK Riešės“ vieno iš lyderių vasara.

Universalūs broliai gali rungtyniauti keliose pozicijose, tačiau tikriausiai juos matysime cementuojančius komandos gynybą baudos aikštelėje ir neretai pasileidžiančius į greitas atakas puolime. Tai, kad komandoje žais puikiomis fizinėmis savybėmis apdovanoti broliai ir būrys puikių gynėjų leidžia tikėtis, kad „Sportinio įgūdžio“ rungtynėse ne kartą ir ne du pamatysime derinius „žemė – oras“. Priekinės linijos rotaciją ir konkurenciją broliams palaikys du jauni aukštaūgiai Mantas Šerkšnas ir Tomas Zdanavičius. Pastarasis 20-ties metų žaidėjas VASAROS TAURĖS turnyre debiutavo 2013 metų vasarą, pagelbėti niekuo neišsikyrusiai „Vilnius Zoo“ komandai sutikęs žaidėjas jau pirmosiose rungtynėse pelnė 16 taškų (7/12 metimai), atkovojo 9 kamuolius, blokavo 6 metimus ir atvedė ekipą į labai netikėtą pergalę 72:55 prieš „Reaktorių“. Porą rungtynių už Zoo spėjęs sužaisti „centras“ 2015 metų vasarą žaidė „KK Riešės“ komandoje, tačiau po 4 rungtynių (7,25 tšk. ir 7,25 atk. kam.) turėjo sveikatos problemų ir ekipai padėjo tik grupės rungtynėse.

Baigiant komandos sudėties apžvalgą reikėtų paminėti tris lengvuosius krašto puolėjus Dovidą Veriką, Karolį Bakanauską bei Gintautą Matulį.  

 

Gintautas Matulis šį sezoną tapo „Nacionalinės krepšinio lygos“ (NKL) čempionu

Pirmieji du 2015/2016 metų sezoną žaidė tik mėgėjiškai, tačiau demonstravo gerą sportinę formą bei buvo pakankamai stabilūs komandų kurioms atstovavo žaidėjai, šių vyrukų laukia karšta vasara dėl didesnio minučių skaičiaus kovojant su „Nacionalinės krepšinio lygos“ (NKL) žaidėju desantu.

Paskutinis komandos žaidėjas kurį norime Jums pristatyti yra „Nacionalinės krepšinio lygos“ (NKL) 2015/2016 metų čempionas rokiškėnas Gintautas Matulis. Patyręs puolėjas „Sūduvos“ komandai šį sezoną rinko po 10,90 taško (12,60 efektyvumo balas) ir jeigu ras pakankamai laiko ir noro padėti „Sportinio įgūdžio“ komandai gali tapti viena ryškiausių turnyro žvaigždžių. Nei vienas kitas turnyro dalyvis negali pasigirti 5 metų LKL ir 3 metų NKL lygų patirtimi. Gintautas Matulis yra pripratęs žaisti finaluose 2015 metais jis tapo vicečempionu su Molėtų „Ežerūno – Kario“ klubu, šiemet su „Sūduva“. Šiemet finale jis surinko 12-ka, o pernai 21 tašką.

„Sportinis įgūdis“ pagal ekipos sudėtį turėtų būti puikiai gynyboje besidarbuojanti ekipa kuri daug kontratakuos, susikurs puikias progas metimams, o ištampydama varžovų gynybą realizuos daug progų prie tritaškio linijos. Vargu ar kažkas galėtų atsilaikyti prieš tokį galingą penketuką: Broliai Pipirai, Matulis, Kumelis ir Galeckas. Visgi turnyras vyksta vasarą ir varžovai gali tikėtis iš šio galingo kolektyvo ne vienos dovanėlės.

Prognozė: Komanda grupės varžybose surinkdama bent 40% savo „Nacionalinės krepšinio lygos“ (NKL) krepšininkų į kiekvienas rungtynes gana nesunkiai turėtų laimėti grupės varžybų etapą ir tiesiausiu keliu patekti į pusfinalį. Jame komandos sėkmė priklausys nuo to kurie ekipos žaidėjai jai galės padėti pusfinaliuose ir finaluose ir kokia situacija su aukščiausio lygio žaidėjais bus kitose į ketvertą patekusiomis komandomis. Jeigu dauguma žaidėjų neišsilakstys „Sportinis įgūdis“ tikrai neliks be medalių.

{jcomments on}

 
Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius.
Plačiau apie tai: privatumo politika.