Krepšinio lyga Vilniuje - krepsinistau.lt
Bendraukime skype    facebook zaideju_birza
Prisijungti
„Vasaros taurės 2014” finalo ketverto apžvalga!!!

Rugpjūčio 19 dieną (antradienį) startuos ketvirtą vasarą vykstančio „Vasaros taurės 2014” turnyro finalo ketvertas.

Jo metu keturios pajėgiausios iš 22 startavusių birželio 17 dieną turnyre komandų pasidalins aukso, sidabro ir bronzos apdovanojimus. Į kovą dėl vienintelio reguliaraus vasaros turnyro Lietuvoje čempionų karūnos stos: „BC Medelynas“, „Sanariai“, „KK Reaktorius“ bei „Broliai Šaunuoliai“. Kokios krepsinistau.lt portalo nuomone komandų galimybės kelti nugalėtojų taurę į viršų rugpjūčio 21 dieną skaitykite šioje apžvalgoje.

Tik ekstrasensai ir šarlatanai žino kas laimės „Vasaros taurę 2014” mums neturintiems jokių keistų galių ir papildomų pojūčių, norint sužinoti laimėtoją teks palaukti keturių rungtynių pabaigos. Vasariškas turnyras, nenuspėjamas dar ir todėl, kad net trys ekipos yra priklausomos nuo žaidėjų, kuriems jų naujieji klubai gali apriboti šansus sudalyvauti finalo ketverto varžybose. Sunku prognozuoti kas laimės, jei net nežinai, kurie žaidėjai žais. Nemažą įtaką ypatingai pusfinalių rungtynėms gali padaryti ir ilgasis savaitagalis, kurio metu retas kuris atliko po 1000 metimų, o vietoj to greičiausiai aplankė „Karklės Live Music Beach“ festivalį, po kurio atgauti jėgas prieš pusfinalį nebuvo daug laiko.

Finalo ketverte silpnų komandų nėra, o ir tos kurių galimybės atrodo prasčiau gali būti labiau motyvuotos ir nejuokais nustebinusios sujaukti pajėgiausių komandų planus. Dvi pergalės komandą skiria iki trofėjaus, kas pus geriausi sužinosime rugpjūčio 21 dieną, o mes kol kas pabandysime panagrinėti komandų kozirius, iškirti statistinius lyderius bei turnyro mėgėjus supažindinti su rungtynių tvarkaščiu.

BC MEDELYNAS – AR PAJĖGI SUDĖTIS LEMS NUGALĖTOJŲ TITULĄ?

Vilius Jastremskas surinko šią komandą vieninteliam tikslui, šis tikslas jau ranka pasiekiamas, tačiau nelaimėjus dviejų svarbiausių rungtynių „BC Medelynas“ čempionais netaps, nepaisant to, kad šią vasarą pagerino ne vieną turnyro rekordą, 75% visų dvikovų metė virš 100 taškų ar turi tikrai labai pajėgią ir subalansuotą sudėtį.

Visus fantastiškai užtikrintu ir gražiu žaidimu stebinusi „BC Medelyno“ komanda savo gerbėjus netikėtai jau nustebino pralaimėjimu, kai vangiau susirinkę į varžybas turėjo 75:93 „KK Riešės“ pranašumą. Po tos dvikovos komanda laimėjo ketvirtfinalio dvikovą prieš „WTST“ užtikrinatai 113:76. Visgi į tą dvikovą susirinkę gana gausiomis pajėgomis „BC Medelyno“ žaidėjai iš varžovų nesulaukė rimto pasipriešinimo ir tų rungtynių baigtis buvo nulemta jei dar neprasidėjus, kai atvyko vos 5 „WTST“ žaidėjai iš kurių vos du turėjo šią vasarą didesnės įtakos komandos rezultatams.

Komandos tikslai patys didžiausi, pasitikėjimas savo jėgomis milžiniškas, susižaidimas ir vienas kito supratimas puikus, tačiau nors dabar atrodo, kad „Brolius Šaunuolius“ įsismarkavęs „BC Medelynas“ perlips labai lengvai per didelis pasitikėjimas gali pakišti koją. Tuo labiau, kad panašu, kad komandos sudėtyje bus ir tam tikrų nuostolių. Michailas Bedulskis turi tęsti mokslus ir rungtyniauti NCAA (JAV), Martynas Paliukėnas jau treniruojasi Alytaus „Dzūkijos“ (LKL) klube ir tikrai naaišku ar klubas jam sudarys sąlygas sudalyvauti „Vasaros taurės 2014” finalo ketverte, pridėkime Darių Tarvydą, kuris su „Mažeikiais“ persikėlęs į „Lietuvos krepšinio lyga“ (LKL), taip pat veikiausiai greitu metu pradės pasirengimą sezonui galime išvysti tikrai prarėtėjusias turnyro favoritų gretas. Be šių žaidėjų į finalą patekusi komanda susidūrusi su „KK Reaktoriumi“ jei abi komandos nesuklups ankščiau tikrai nebūtų laikoma finalo favorite, tačiau kadangi oficialių naujienų, kad Tarvydas ir Paliukėnas nežais dar nėra vertiname šioje apžvalgoje optimalę „BC Medelyno“ sudėtį.

Jei „BC Medelyno“ pusfinalio varžovai „Broliai Šaunuoliai“ yra vyriausia tarp keturių stipriausių turnyro komandų, tai „BC Medelyno“ krašto puolėjas Arnas Kazlauskas (1976-03-11) yra netik vyriausias, tačiau ir greičiausiai labiausiai patyręs viso turnyro žaidėjas galintis duoti daug naudingų patarimų jaunesniems komandos draugams.

Finalo ketverte „BC Medelyno“ krepšininkams kurie paskutinę minutę netikėtai krito į reitingo trečią vietą netgi galima sakyti pasisekė, kitos dvi čia esančios komandos bent iš pirmos pažiūros yra pajėgesnės už „Brolius Šaunuolius“, visgi kas vyko iki šiol bei potencialai popieriuje turėtų likti už marštį, nes neperlipusi šio varžovo „BC Medelyno“ komanda liktu be finalo.

Labai tikėtina, kad surinkę šiuo metu optimaliausia įmanomą sudėtį „BC Medelynas“ turės vaisų prieš visus varžovų žaidėjus netik komandinių bet ir individualių. Atletiški, greiti žaidėjai moka netik pulti, tačiau ir gintis, visgi antrajam aspektui jie turi nusiteikti, susikoncentruoti ir netingėti, kaip galima buvo matyti grupės varžybose, kai 3 ar 4 aikštelėje esantis žaidėjas dėmesį sutelkęs tik į puolimą, o likęs vienas ar du bando perimti kuo daugiau kamuolių ir sukurti kuo daugiau progų metimams.

Įdomus faktas apie dar vieną „BC Medelyno“ veteraną ir tikriausiai labiausiai žinomą Lietuvos krepšininką tarp mėgėjų Dainių Novicką. 2012 metais jis yra laimėjas sidabra su „Išjunk šviesą“, 2013 laimėjo „Vasaros taurės 2013” turnyro auksą. Iki pilno komplekto trūksta tik bronzos, tačiau jo komandos draugai tikrai nebus nusiteikę veteranui padėti susikomplektuoti visų spalvų medalius.

„BC Medelyno“ lyderiai:

Žaidėjas

R

Tšk.
VID

AK
VID

RP
VID

Naud.
VID

Darius Tarvydas

5

40,40

8,00

4,80

46,00

Ignas Ryla

4

18,00

10,25

5,75

31,75

Martynas Paliukėnas

5

25,20

4,80

7,60

30,60

Dainius Novickas

6

27,17

4,67

4,67

26,83

Michailas Bedulskis

4

15,25

7,00

1,25

20,25

„BC Medelynas“ turi daug aukščiausio lygio žaidėjų, tačiau viso turnyro mastu labiausiai žiba Dariaus Tarvydo žvaigždė. Puolėjas kuris antrą kartą per savo karjerą vėl grįžta į „Lietuvos krepšinio lygą“ (LKL) iki pusfinalio rungtynių yra naudingiausias bei rezultatyviausias turnyro žaidėjas. Puolėjas taikliausiai turnyre meta dvitaškius – 83,82% taiklumas, pagal tritaškių pataikymą yra 7 (44,90%), baudos metimus jis realizuoja 78,57% taiklumu (5 vieta turnyre). Tai pat komandos lyderis kas rungtynes iš varžovų vagia po 3,8 kamuolius (7 vieta).

Turnyro geriausių dešimtukuose galima rasti ir daugiau „BC Medelyno“ žaidėjų. Naudingiausių sąraše: Ignas Ryla (4), Martynas Paliukėnas (5), o ekipos veteranas Dainius Novickas – 8 vietoje. Pastarasis žaidėjas yra ir rezultatyviausių žaidėjų penketuke (5 vieta), o jo ekipos draugas Martynas Paliukėnas dviem laipteliais žemiau (7 vieta). Geriausiai dvitaškius metančios komandos žaidėjai, pagal šį rodiklį užima visą TOP10 viršūnę, Tarvydas pirmas, Michailas Bedulskis antras, o Ignas Ryla trečias. Vos 0,07% prasčiau už komandos lyderį tolimus metimus metantis Martynas Paliukėnas su 44,83% taiklumu tarp turnyro žaidėjų yra 8 vietoje. Geriausias „Sekmadienio krepšinio lygos“ 2013/2014 metų sezono kovotojas dėl atšokusių kamuolių Gediminas Povilauskas, tarp vasarą prakaitą aikštelėse liejančių žaidėjų pagal šį rodiklį yra 10 (10,33 atkovoto kamuolio per rungtynes). „BC Medelynas“ draugiškai dalinasi kamuoliu bei atlieka daugiausiai rezultatyvių perdavimų turnyre, net 23,5. Po 7,6 perdavimus atliekantis Martynas Paliukėnas ir po 5,75 kartus asistuojantis sėkmingai Ignas Ryla, tarp tų kas atlieka daugiausiai asistų yra atitinkamai 2 ir 6 vietose. Marynas Paliukėnas (1), Dainius Novickas (3) ir Darius Tarvydas (7) varžovus labai dažnai skriaudžia perimdami iš jų kamuolius, o Ignas Ryla šiuo metu blokuodamas po 3,5 metimus per rungtynes yra geriausias pagal šį rodiklį.

Visi galintys finalo ketverte žaisti „BC Medelyno“ žaidėjai: Michailas Bedulskis, Gediminas Povilauskas, Deimantas Pavlovskis, Ignas Ryla, Arnas Kazlauskas, Vilius Jastremskas, Augustinas Navickas, Žygimantas Čėnas, Rokas Malikas, Dainius Novickas, Darius Tarvydas ir Martynas Paliukėnas.

KK REAKTORIUS – AR PAGALIAU Į PUSFINALĮ PATEKUSIĄ KOMANDĄ MATYSIME IR FINALE?

Grupių varžybose tapę nugalėtojais ir užėmę pirmą vietą reitinge „KK Reaktoriaus“ žaidėjai puikiai žaidžia visą vasarą. Ypač kai į rungtynes atvyksta Osvaldas Olisevičius. Komanda finalo ketverto metu gali remtis visais žaidėjais, tie kas žaidė bent kartą sugebėjo sužaisti bent po tris varžybas, o tai reiškia, kad pagaliau į pusfinalį patekę Dariaus Petriko kuruojami žaidėjai yra optimaliausios sudėties. Neoficialiomis žiniomis pernai „Lietuvos krepšinio lygoje“ (LKL) žaidęs Karolis Petrukonis ir šiemet ten debiutuosiantis Osvaldas Olisevičius bent pusfinalio rungtynėse dar turėtų padėti komandai, kurioje vasarą turėjo galimybę palaikyti sportinę formą.

Ketvirtfinalio rungtynėse įveikę 78:56 „KK Riešės“ komandą „KK Reaktoriaus“ žaidėjai įrodė, kad gali netik pulti, tačiau ir puikiai gintis bei nevengia kietos kovos. Grupės „B“ varžybose lengvai pasivaikšioje 2013/2014 metų sezono „Sekmadienio krepšinio lygos“ bronzos medalio laimėtojai neturėjo iki ketvirtfinalio rimto pasipriešinimo, tačiau ir tas rimčiausias bandymas palaužti „KK Reaktorių“ baigėsi 22 taškų komandos pergle. Kas buvo reikia pamiršti, nes didžioji komandos dalis tikriausiai turėjo pasimokyti, kiek kainuoja atsipalaidavimas ir nenusiteikimas pusfinalio rungtynėms. „Sanariai“, kad ir išnirę yra bus rimčiausias šios vasaros „KK Reaktoriaus“ varžovas.

Daugeliui komandos žaidėjų iškyrus lyderius Olisevičių bei Petrukonį ir puikiai šią vasarą savo minutes išnaudojantį Manvydą Statauską trūksta stabilumu ir sunku nuspėti, kas kurią dieną sužais gerai ir padės lyderiams. Pavyzdžiui dvikovoje su „KK Rieše“, kuri buvo svarbiausia iki šiol, puikiai sužaidė ilgametis ekipos žaidėjas Eduard Rogačiov. Puolėjas į varžovų krepšį sumetė 21 tašką (3/3 dvitaškiai, 5/6 tritaškiai). Daugelio žaidėjų stabilumo trūkumas kolkas komandai nepakenkė, o finalo ketverto metu visa tai tikrai užmins varžovų gynybai daug sunkių rebusų. Žaidėjų kurie vienas prieš vieną galėtų neutralizuoti Olisevičių ir Petrukonį praktiškai neturi nei vieni iš trijų galimų „KK Reaktoriaus“ varžovų, todėl teks kažką aukoti gynyboje, o tai jei be lyderių gerai sužais dar 2-3 kiti žaidėjai komandos priešininkams taps dideliais nemalonumais.

„KK Reaktorius“ mėgsta pulti ir jiems labiau patinka greitas žaidimas, nei pozicinės atakos, tačiau tarp visų finalo ketverto komandų per tą laiką kurį komandos jau sužaidė būtent ši ketvirtą vasarą turnyre dalyvaujanti komanda atrodo universaliausia. Ji gali kontratakuoti, gali žaisti pozicinį krepšinį, o jei reikalai puolime imtų strigti gali varžovams ant kaklo užsmaugti kilpą ant kaklo gynyboje.

Intriguoja prieš pusfinalį ir kelios mikro dvikovos. Pirmoji tarp buvusių bendražygių Osvaldo Olisevičiaus ir Tomo Lekūno. Antroji tarp vidurio puolėjų Karolio Petrukonio ir Alvydo Žarskaus. Abu jie svarbiausi savo komandų aukštaūgiai, mokantys žaisti tiek priekiu, tiek nugara į krepšį. Gal pagaliau aukščiausias finalo ketverto dalyvis Karolis Petrukonis (212 cm) gaus bent vieną stogą? Ar pralaimės net pirmą mikro dvikovą šią vasarą varžovų vidurio puolėjui.

Galima paminėti, kad „KK Reaktoriaus“ komanda šią vasarą pavyzdingai renkasi į visas rungtynes, o žinant tai, kad komandos branduolys šturmuoja jau ne pirmą turnyeą reiktų tikėtis šios komandos pasirodymo finale arba net užsikabinančių bronzos medalius.

„KK Reaktoriaus“ lyderiai:

Žaidėjas

R

Tšk.
VID

AK
VID

RP
VID

Naud.
VID

Osvaldas Olisevičius

5

33,40

7,40

2,40

34,80

Karolis Petrukonis

5

15,20

11,20

0,80

25,20

Eduard Rogačiov

6

9,83

7,17

3,50

14,83

Ignas Juškevičius

4

8,75

7,50

1,75

14,00

Manvydas Statauskas

4

10,00

4,25

0,50

13,00

Šią vasarą „KK Reaktorius“ netik pirmą kartą pateko į finalo ketvertą, tačiau turi ir du aiškius lyderius. Pirmasis Osvaldas Olisevičis praėjusį sezoną puikiai užsirekomendavęs (NKL) šiemet jau debiutuos „Lietuvos krepšinio lygoje“ (LKL) Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ komandoje, antrasis Karolis Petrukonis jau turi pakanakami aukščiausios lygos rungtynių patirties, o šią vasarą puikiai įsiliejo į „KK Reaktoriaus“ kolektyvą. Osvaldas Olisevičius naudingiausių žaidėjų sąraše nusileidžia tik Dariui Tarvydui, o Karolis Petrukonis yra 9 pozicijoje. Osvaldas tam pačiam Tarvydui nusileidžia ir rezultatyviausių žaidėjų sąraše. Eduard Rogačiov, Osvaldas Olisevičius ir Karolis Petrukonis mesdami dvitaškius 76,19 – 73,33% taiklumu geriausių metikų iš šios distancijos atitinkamai dalinasi 7-9 vietas. „KK Reaktoriaus“ naudingiausias žaidėjas puikiai meta tritaškius su 53,33% jis lenkia visus turnyro žaidėjus. Puikiai savo ūgį ir jėgą išnaudoti mokantis Karolis Petrukonis savęs vertų oponentų iki finalo ketverto kovų dar nebuvo sutikęs, o jo atkovojamų kamuolių vidurkis (11,20) leidžia jam užimti pagal šį rodiklį 6 vietą. Komandos milžinas moka efektingai blokuoti varžovų metimus ir tai daro po 2,2 kartus per vieną susitikimą (3 vieta turnyre).

Visi galintys finalo ketverte žaisti „KK Reaktoriaus“ žaidėjai: Darius Petrikas, Osvaldas Olisevičius, Ignas Juškevičius, Linas Valatkevičius, Tadas Brazys, Gediminas Lukšys, Ignas Jackūnas, Viktor Daukša, Eduard Rogačiov, Žilvinas Rubliauskas, Manvydas Statauskas, Tomas Grybauskas, Mantas Statauskas ir Karolis Petrukonis.

SANARIAI – SUNKIAUSIAI NUSPĖJAMA KETVERTO KOMANDA

„Sanarių“ komandos sudėtis prieš turnyrą kėlė tikrai didelę visų komandų pagarbą, tačiau dabar artėjant finalo ketverto kovoms šios komandos situacija nėra pati geriausia. Iš 20 komandos sudėtyje registruotų komandos žaidėjų į aikštelę įžengė jų 14, o dėl nesužaistų rungtynių limito už borto liko dar 4 iš jų. Aurimas Butkus, Kajus Okmanas bei Benas Vaitulionis žaidė vos po kartą, o „Lietuvos krepšinio lygoje“ (LKL) ir toliau karjerą tęsiantis Gediminas Žalalis du. Iš tų kas finalo ketverte rungtyniauti gali žaisti ir nulemti rungtynių baigtį gali nevisi, taip dar labiau sumažėja komandos rokiruočių sudėtimi galimybės. Laurynas Patašius ir Evydas Saulis beveik visą 2013/2014 metų sezoną praleido dėl sunkių kojos traumų ir tikrai dar nerodo ką moka geriausiai, o Martynas Tamulevičius kitų „Sanarių“ komandos puolėjų kontekste atrodo, kaip gerokai žemesnio meistriškumo žaidėjas, kurio pasirodymas finalo ketverte jei ir bus tai tik labai epizodinis. Visgi jei komanda surinks bent tuos žaidėjus kurie ketvirtfinalyje diktavo sąlygas „Fabiniams“, tiek pusfinalyje prieš „KK Reaktorių“, tiek finalo dieną stumdoma nebus.

„Sanarių“ komanda turi rimtą kozirį jos beveik visi žaidėjai pavojingi tiek mesdami iš toli, tiek verždamiesi prie krepšio, taip pat komanda pirmą ir paskutinį kartą pralaimėjo 62:77 jau labai senai, tai vyko birželio 17 dieną kai turnyro atidarimosi rungtynėse Deivido Kumelio šviežiai surinkta komanda turėjo pripažinti „Platinum94” komandos pranašmą. Kaip parodė komandos žygis iki pusfinalio, komanda jau priprato prie pergalių ir didelės įtakos komandos žaidimui neturėdavo tai kokie žaidėjai susirinkdavo į dvikovą. Visgi finalo ketverto kovose „Sanariams“ labai praverstų visas dešimtukas. Rimčiausias klaustukai tikriausiai prie Alvydo Žarskaus ir Tomo Lekūno pavardžių, abu jie šį sezoną vilkės (NKL) vicečempionų Trakų „Trakų“ marškinėlius. Prieš tai buvusias vasaras prasidėjus šio klubo pasirengimo stovykloms, komandos žaidėjų „Vasaros taurės“ turnyro rungtynėse nematėme. Būtent šis duetas labai svarbus komandai kovojant po krepšiais, Žarskus renka po 13,40 kamuolius, Lekūnas po 11,25, sekantis pagal šį rodiklį Deividas Kumelis viso labo renka po 6,43 kamuolius, nors tai kaip gynėjui kuris dažniausiai žaidžia ant perimetro tikrai yra geras rodiklis.

„Sanarių“ komandai yra būdingas paskutinio ketvirčio sindromas, būdet ketvirto kėlinio metu dažniau komanda ima buksuoti, o varžovai nesunkiai tuo pasinaudoję renka taškus. Iš 7 rungtynių kurias jau sužaidė komanda šią vasarą trijose iš jų vienos rungtynės prieš „Brolius Šaunuolius“, kitos prieš „BC Easy shot“ ir „Meridianą“. „Sanariai“ turi visas rungtynes žaisti vienodai ir susikaupę, jei iki šiol sukrauto taškų kraičio užtekdavo, pusfinaliuose ir finaluose viskas gali apsiversti kitu kampu.

Ką turėtų padaryti jaunuoliai, kad perliptu pusfinalio barjerą? Pirmiausiai jie turėtų daugiau dėmesio skirti gynybai baudos aikštelėje, kur tikrai bus karštų kovų bei stengtis kuo labiau pristabdyti žymiai pajėgesnę „KK Reaktoriaus“ priekinę liniją, taip pat komanda turėtų bandyti išnaudoti savo greitį ir tolimus metimus, jei komandai pakristų tritaškiai, kuriuos jie meta gana taikliai „KK Reaktoriaus“ gynyba turėtų papildomų rūpesčių, nors kėlio rožėmis tolimi metimai tikrai nepaklos.

„Sanarių“ žaidėjas Matas Budginas šią vasarą beveik kiekvienose rungtynėse visus pradžiugina savo dėjimais ir jau yra laimėjęs kelis dėjimų konkursus. Puolėjas renka savo komandai po 16,17 taško ir šį sezoną jau yra laimėjęs prieš „KK Reaktorių“ būtent pusfinalyje. „Sekmadienio krepšinio lygos“ pusfinalio varžybose šio žaidėjo atstovaujama „Išjunk šviesą“ sensacingai įveikė lygos favoritus „KK Reaktorių“, ar Mato nauja komanda vėl nugalės? Atsakyti galėsime pasibaigus pusfinaliui.

„Sanarių“ lyderiai:

Žaidėjas

R

Tšk.
VID

AK
VID

RP
VID

Naud.
VID

Alvydas Žarskus

5

16,00

13,40

1,40

27,60

Deividas Kumelis

7

19,14

6,43

8,00

22,14

Tomas Lekūnas

4

16,50

11,25

2,75

18,75

Lukas Poniškaitis

5

18,40

3,60

2,00

17,00

Žygimantas Šeštokas

4

16,75

6,25

1,25

15,75

„Sanarių“ ekipoje yra daug puolėjų ir gynėjų galinčių surinkti bent 16 taškų per kiekvieną dvikovą, tačiau produktyviausiai rungtyniauja vidurio puolėjas Alvydas Žarskus, kuris naudingiausių sąraše yra 7 vietoje. Šis puikiai savo sprogstamąją jėgą išnaudojantis aukštaūgis į TOP10 patenka ir pagal dvitaškių pataikymą (4 vieta). Be ekipos naudingiausio žaidėjo turnyro TOP10 galima rasti dar tris „Sanarių“ žaidėjus. Tomas Lekūnas pagal baudos metimų taiklumą – 9, o pagal atkovotus kamuolius surinkdamas po 11,25  penktas. Daugiausiai rezultatyvių perdavimu turnyre po 8 atlieka „Sanarių“ komandos vadovas Deividas Kumelis, o paskutiniu metu įsismarkavęs Augustas Šuliauskas jų atlikdamas po 5,8 yra aukštoje 5 vietoje.

Visi galintys finalo ketverte žaisti „Sanarių“ žaidėjai: Lukas Poniškaitis, Žygimantas Šeštokas, Matas Budginas, Eivydas Saulius, Alvydas Žarskus, Augustas Šuliauskas, Deividas Kumelis, Laurynas Patašius ir Tomas Lekūnas.

BROLIAI ŠAUNUOLIAI – TITULUOČIAUSIA IR STABILIAUSIA FINALO KETVERTO KOMANDA

Nors „Broliai Šaunuoliai“ vyriausi iš visų keturių į pusfinalį patekusių komandų, jie taip pat sėkmingai gali žaisti greitai, ką rodė jau nekartą žaisdama su jaunesnėmis komandomis. Visgi „BC Medelyno“ komandą pusfinalyje bus labai sunku, todėl daug kas priklausys kaip komanda sugebės pataikyti iš toli, statytis užtvaras, o žaidėjai vienas kitam pagelbės. Visgi pagrindinis faktorius, kuris gali išgelbėti „Brolius Šaunuolius“ šitame pragare (kuriame komandai vėl prognozuojamas nuskriaustųjų vaidmuo) yra geras pataikymas, belgiška ramybė atakose, amocijų tvardymas bei atsarginių krepšininkų maksimalus indėlis jei ne puolime tai gynyboje. Jei nuolat visus skeptikus tildančiai komandai šypsosis fortūna ir ji neleis varžovams vykdyti savų užduočių, griaudama jų gynybą, stabdydama greitą žaidimą vėl galime tikėtis kažkokių siurprizų.

„BC Medelynui“, kuris pirmasis finalinio ketverto metu egzaminuos stabiliausią visų laikų „Vasaros taurių“ ekipą istorijos faktai nėra palankūs. „Broliai Šaunuoliai“ kasmet palipa vienu laipteliu aukštyn, o pagal planą šiemet turėtų pakilti iki antrosios vietos garantuojančios sidrabo medalį.

„Broliai Šaunuoliai“ pusfinaliuose žaidė du kartus: 2012 metais iki pat galo vėliau nugalėtojais tapusiai „Venipak“ komandai besipriešinusi komanda pralaimėjo tik 52:58, o pernai nesustabdę „Dredų – Pilsnerio“ tolimų metimų turėjo pripažinti pranašumą 76:88 (nors po dviejų kėlinių atsilikinėjo dar smarkiau 32:52).

„Broliai Šaunuoliai“ turnyro pabaigoje turėjo keturias dvikovas, kuriose laukė rimčiausi varžovai, tokių sąlygų grūdinti plienui prieš finalo ketvertą, neturėjo nei „KK Reaktorius“, nei „Sanariai“, nei „BC Medelynas“ lengvai įveikęs vos penkis „WTST“ žaidėjus. Grupės varžybos „Platinum94” 54:61, „Sanariai“ 68:87, ketvirtfinalis „BC Afterparty“ 64:51, „Platinum94“ antru bandymu 74:68 įveikta ketvirtfinalyje. Žaisdama su šiomis komandomis „Brolių Šaunuolių“ komanda turėjo visus jauniklius įspėti, kad „senukai“ turi jėgos prikirpti sparnus.

„BC Medelynas“ turi rezultatyviausią turnyro krepšininką Darių Tavydą savo sudėtyje, tačiau pamažu susidaro nuomonė, kad puolėjas artėjant sezonui pradeda žaisti atsargiau ir nėra toks efektyvus kaip turnyro pradžioje, suprantama papildomų traumų kai laukia antras debiutas „Lietuvos krepšinio lygoje“ (LKL) tikrai nesinori gauti. Puolėjas šią vasarą grupės varžybose prieš „BC Versus“ surinko 55 taškus, o dvikovą su „Judam“ baigė sąskaitoje turėdamas 54. Įspūdingos žaidėjo galimybės, tačiau jei jis ir žais finalo ketverte sunku tikėtis, kad pajėgių varžovų gynyba leis vienam žaidėjui pelnyti tiek daug taškų.

Dar vienas svarbus veiksnys pusfinalyje ir finalų dieną nepriklausomai su kuo „Broliai Šaunuoliai“ bežaistų bus komandos žaidimas rungtynių pradžioje, jei komanda sugebės įgyti kažkokią persvarą arba bent neleis varžovams įgyti didžiulio pranašumo, ji rungtynių gale turės šansų laimėti, žinant, kad viena pergalė garantuoja medalius ir nesvarbu kokios spalvos, turnyro etatiniai finalo ketverto dalyviai tikrai bandys kabintis, nepaisant to, kad šiais metais žiūrint į varžovų sudėtis, tai gali būti vienas iš stipriausių finalinių etapų per keturis metus.

Dar vienas svarbus veiksnys – Dariaus Jovaišos ir Dariaus Dūdėno žaidimas. Jei sužaistų pagal savo galimybes tik vienas iš jų „Broliams Šaunuoliams“ pergalės laukti būtų sunku. Jei abu jau galima tikėtis ir rimtesnės kovos su galingu „BC Medelynu“, tačiau jei prie jų iššautų dar bent pora žaidėjų tokių kaip Marius Krukonis, Aurimas Kleveckas, Karolis Kvedaravičius ar dar kuris kitas, būtų tikrai įdomu.

Viską apibendrinant pusfinalio lemiamas veiksnys „Brolių Šaunuolių“ komandai bus trumpas suolas ir per mažas atsarginių komandos žaidėjų indėlis puolime, varžantis su „BC Medelynu“, kuris šią vasarą jau yra sugebėjęs pelnyti net 168 taškus yra labai didelis pavojaus signalas.

Pažiurėjus į „Brolių Šaunuolių“ sudėtį ir kitų ekipų maksimalius pajėgumus atrodo, kad šis kolektyvas yra pasmerktas tiek  rugpjūčio 19, tiek 21 dieną pralaimėti, tačiau net Eurolygoje nevisada laimi daugiausiai žvaigždių turinčios komandos, kartais sėkmė aplanko ir tuos kurie turi didelę širdį.

„Brolių Šaunuolių“ lyderiai:

Žaidėjas

R

Tšk.
VID

AK
VID

RP
VID

Naud.
VID

Darius Jovaiša

8

23,75

3,63

2,00

20,63

Darius Dūdėnas

5

15,40

11,00

1,20

15,80

Marius Krukonis

8

12,25

3,50

5,13

10,88

Aurimas Kleveckas

6

9,17

6,17

0,17

8,33

Karolis Kvedaravičius

7

9,86

8,29

0,86

8,14

Vyriausia komanda tarp finalo ketverto dalyvių visų komandų žaidėjų kontekste neturi ryškiai išsiskiriančių žaidėjų, tam tikrose statistikos kategorijose. Rezultatyviausiai komandoje žaidžiantis Darius Jovaiša užima 10 vietą turnyre, o geriausiai dėl kamuolių kovojantis Darius Dūdėnas  pagal šį rodiklį yra 8. Darius Jovaiša tokioje pat pozicijoje yra pagal perimtus kamuolius, jų „Brolių Šaunuolių“ gynėjas perima po 3,75 per kiekvieną dvikovą. Svarbiais momentais nekartą šią vasarą komandą taikliais baudos metimais gelbėjęs Aurimas Kleveckas, juos meta 74,07% taiklumu, ko pakanka 7 vietai.

Visi galintys finalo ketverte žaisti „Brolių Šaunuolių“ žaidėjai: Vytenis Bajorūnas, Karolis Kvedaravičius, Marius Krukonis, Darius Jovaiša, Andrius Jurkonis, Antanas Urnikis, Darius Dūdėnas, Aurimas Kleveckas ir Gediminas Bliujus.

STATISTIKOS PALYGINIMAS

Jei vertintume tik visų keturių komandų sausus statistikos rodiklius, kuriuos jie demonstravo iki pusfinalio kovų neabejotinais finalo ketverto favoritais būtų „BC Medelynas“, o absoliutus autsaideris „Broliai Šaunuoliai“. Šiais skaičiais kurie jau yra istorija pilnai pasitikėti neverta, nes pusfinaliuose ir finaluose komandos retai kada sugeba parodyti tą patį ką darė grupės varžybose ar pirmuosiose atkrintamųjų varžybų etapuose.

Žaista rungtynių

1 tšk.
P/M%

2 tšk.
P/M%

3 tšk.
P/M%

Tšk.
vid

AK
vid

RP
vid

PK
vid

KL
vid

BL
vid

Praž.
vid

Naud.
vid

MEDELYNAS

(5)
69,09%

(1)
69,53%

(2)
38,32%

(1)

115,63

(3)

40,38

(1)

23,50

(1)

16,88

(2)

13,38

(1)

4,88

(5)

11,13

(1)

136,75

REAKTORIUS

(8)
66,20%

(2)
63,64%

(7)
32,94%

(3)

88,71

(1)

45,57

(4)

17,00

(5)

12,14

(13)

16,86

(3)

3,71

(9)

11,71

(3)

102,29

SANARIAI

(7)
67,74%

(3)
60,70%

(5)
33,17%

(2)

94,29

(2)

42,86

(2)

19,71

(6)

11,71

(9)

14,86

(10)

2,14

(3)

9,57

(2)

104,71

BROLIAI ŠAUNUOLIAI

(9)
65,35%

(9)
50,78%

(6)
33,04%

(9)

71,50

(8)

35,75

(9)

13,75

(3)

12,63

(12)

16,75

(15)

1,63

(21)

14,25

(8)

66,50

INFORMACIJA DALYVIAMS IR TIEMS KAS STEBĖS FINALINES KOVAS. KAS? KUR? KADA?

„Vasaros taurės 2014” čempionai paaiškės Baltupių progimnazijos sporto salėje. Finalo ketvertas vyks rugpjūčio 19 ir 21 dienomis.

„Vasaros taurės 2014” finalo ketverto tvarkaraštis:

19d. (20val.) pusfinalis „BC Medelynas“ – „Broliai Šaunuoliai“

19d. (21val.) pusfinalis „KK Reaktorius“ – „Sanariai“

21d. (19val.) „Mažasis finalas“

21d. (20val.) „FINALAS“

Pasibaigus finalinėms varžyboms vyks prizininkų apdovanojimas.

Tiems kas negalės atvykti į sporto salę ir gyvai stebėti pusfinalių ir finalų kovų krepsinistau.lt varžybas transliuos internetu, kaip ir įprastai.

ONILINE TRANSLIACIJĄ RASITE ČIA!!!

Įdomūs faktai:

„Brolių Šaunuolių“ komandai tai bus jau trečias finalo ketvertas „Vasaros taurės“ varžybose. Prieš metus 2013 metų vasarą komanda užėmė daugelio nuostabai trečią vietą, o dar metais ankščiau 2012 liko ketvirta. Iš praėjusios vasaros bronzos medalininkų komandos gretose pusfinalyje ir finalų dieną teisę turi žaisti: Vytenis Bajorūnas, Darius Jovaiša, Darius Dūdėnas, Antanas Urnikis ir Gediminas Bliujus.

Marius Krukonis šią vasarą pirmą kartą gina „Brolių Šaunuolių“ garbę, tačiau jau yra laimėjęs du šio turnyro apdovanojimus. Su „Krituliai – atostogose“ komanda įžaidėjas laimėjo antrą vietą 2011, o pernai su „KK Lesykla“ tapo turnyro nugalėtoju.

Turnyro nugalėtojai šių metų komandose: Tomas Grybauskas (2011 „SKM – užmiršti talentai“ / dabar „KK Reaktorius“), Linas Valatkevičius (2013 „KK Lesykla“ / dabar „KK Reaktorius“), Dainius Novickas (2013 „KK Lesykla“ / dabar „BC Medelynas“) ir Ignas Juškevičius (2013 „KK Lesykla“ / dabar „KK Reaktorius“).

Finalo ketverte matysime žaidėjus, kurie jau buvo tapę turnyro finalų – MVP, pernai tokiu žaidėju tapo Dainius Novickas, o 2011 metais geriausiu pripažintas buvo Tomas Grybauskas.

Darius Tarvydas pagal naudingumą ir pelnomus taškus buvo pirmas 2012 metų vasarą, kai gynė taip pat Viliaus Jastremsko suburtos komandos „Išjunk šviesą“ garbę, įdomus sutapimas, tačiau jo artimiausias konkurentas tada, kaip ir šią vasarą tose kategorijose buvo Osvaldas Olisevičius gynęs „Dredų – Pilsnerių“ garbę.

2012 metais Darius Tarvydas buvo geriausias turnyro dvitaškių metikas – 71,88% pataikymas, puolėjas taip pat taikliausiai metė ir baudos metimus, net 96,0% taiklumu.

Iš tų ką galime išvysti šių metų finalinių varžybų metu statistikos kategorijose 2013 vasarą savo įspaudą paliko ir Alvydas Žarskus, kuris dabar yra „Sanarių“ komandos narys, jis žaisdamas už „Dredus – Pilsnerius“ buvo pagal naudingumo balus pirmas turnyre (32,50 naudingumo balas). „BC Medelyne“ šią vasarą atsidūręs Dainius Novickas pernai rinko po 31 tašką „KK Lesyklai“ ir buvo pagal taškus nepralenkiamas viso turnyro metu. Dvitaškius taikliausiai metė Gediminas Povilauskas kuris šiemet tapo Novicko komandos draugu, o pernai buvo vienas iš svarbiausių vicečempionų „Dredų – Pilsnerių“ žaidėjų. Po 17,50 rinkęs atšokusių kamuolių sunkusis krašto puolėjas geriausias 2013 vasarą buvo ir tarp geriausių kovotojų po krepšiais.

Deividas Kumelis iš „Sanarių“ komandos šiemet kaip ir pernai gynęs „Dredų – Pilsnerio“ garbę yra daugiausiai rezultatyvių perdavimų atliekantis žaidėjas turnyre ir tokiu gali išlikti pasibaigus finalo kovoms.

Prognozės procentais komandoms laimėti „Vasaros taurę 2014”:

„BC Medelynas“ – 40%

„KK Reaktorius“ – 35%

„Sanariai“ – 20%

„Broliai Šaunuoliai“ – 5%

 
Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius.
Plačiau apie tai: privatumo politika.